На 9 Януари 2010 година ще се състои първата за България TED (Technology, Entertainment & Design) конференция. Мотото на организаторите е Ideas Worth Spreading или Идеи, които заслужават разпространение т.е. там ще се обсъждат теми от света на високите технологии, дизайна, иновациите, науката, изкуството, журналистиката, устойчивото развитие и развлечението.

ted_logo

Мисията на TED е да се съберат на едно място едни от най-големите мислители, изобретатели и дейци на нашето време и те да представят своите идеи и открития. Дава се възможност на всеки лектор да изложи своята теза във формата на презентация и по този начин да запознае публиката със своите идеи и открития. Разбира се не липсват изненади и мултимедийни приложения, които спомагат за по-качествени презентации с иновационен подход на споделяне. От своя страна, TEDx  е събитие организирано под патронажа на TED – това е сравнително нова програма, която се сформира на локално ниво, често от висши институти и училища, библиотеки, местния бизнес, дори и от група приятели желаещи да направят, моделират и приемат гости на една конференция от иновационен тип – в стила на TED Conference. Ето защо, ние сме изключително горди и въодушевени да подкрепим първата в България подобна инициатива. Считаме че идеята за иновационна култура е водеща, както за развитието на конкуренцията в една индустрия или пазар, покачвайки местния стандарт на живот, така и чисто еволюционно. Искрено вярваме, че ценните, различни и нови изобретения трябва да се споделят, като по този начин се дава възможност за последващо развитие от бъдещи заинтересувани. Ние в ПИБ винаги сме се стремели и продължаваме да се стремим да бъдем иновативни и точно поради тази причина се включихме като основни спонсори на събитието на 9 Януари 2010 в Rainbow Plaza. Интересът към тази конференция е толкова голям, че местата бяха отдавна запълнените и дори се наложи издаването на допълнителни билета. Според думите на организаторите – „очаква се една препълнена зала, с гости, които са изключително ангажирани и отдадени на новите технологии и устойчивото развитие, така че да се получи една продуктивна дискусия”.

TEDxBG_

Вече 25 години TED дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути.  На местна почва, за гостите на събитието ще презентират Симеон Дянков, Сам Харис (криейтив директор на Международното Общество във Великобритания), Асен Ненов (съдружник в Greon), Сюзън Браунфийлд (световно акламирана оперна певица, завършила Бостънската консерватория), Мартичка Божилова (продуцент на АГИТПРОП), Д-р Иaн Сандърс (Директор на WWOOF), Ива Бонева (изпълнителен директор на Центъра за приобщаващо образование), Мартин Ангелов (През 2009 спечели наградата за нови визии в градския транспорт на международния архитектурен конкурс Line of Site), Магдалена Малеева, Константин Христов (съосновател на favit network), Милена Лазарова (доцент в Технически университет, София), Андриан Димитров (графичен дизайнер), Андреан Нешев (Автор на VIЖUAL CUT БULGARIЯ) и  Сестри Бисерови (изпълнители на традиционна българска народна музика по цял свят от три десетилетия). Очакваме да се получи една наистина стойностна и интелектуално обогатяваща конференция, която да разшири светогледа на много от нас, избрали да вземат участие на TEDx България 2010.

Коментари

Коментирай