Интервю с Ивайло Александров, Ръководител екип в Дирекция „Картови разплащания“, Fibank

Все по-често в ежедневието си предпочитаме да използваме своята банкова карта вместо парите в брой. Всичко се случва по-бързо, по-лесно, никога не чакате досадно дълго време, докато на каса ви отброяват рестото, при което монетите винаги са в повече и се чудите къде да им намерите място.

И ако преди малко повече от десетилетие картите се ползваха предимно два пъти в месеца на банкомат, днес ежедневно използваме картите си, доста често по няколко пъти на ден. Безконтактните карти и ПОС терминали правят плащането с карта все по-приятно и бързо. И защото нашите банкови карти са ключ към нашата сметка и е важно как го съхраняваме, подготвихме блиц интервю с Ивайло Александров, Ръководител екип в Дирекция „Картови разплащания“, който отговаря на няколко от най-честите въпроси относно съхраняването на нашата банкова карта, така че да бъде изправна и да се наслаждаваме на разплащането с нея ежедневно.

Иво, колко време е стандартният период, за който важи една дебитна или кредитна карта, след нейното издаване?

С цел удобство на нашите клиенти срокът на валидност на всяка новоиздадена карта от Първа инвестиционна банка е 5 години.

Кои са съставните елементи, които съдържа в себе си пластиката на една дебитна или кредитна безконтактна карта?

Всяка безконтактна карта има няколко задължителни елемента: антена за безконтактни плащания, чип и магнитна лента. Всеки един от тези елементи има важна роля за извършване на плащане в определени случай на използването ѝ.

Надраскване може ли да повреди чипа на картата?

Всяко едно механично въздействие върху чипа може да го повреди .

Прегъването на карта до какви последствия би довело?

В зависимост от мястото, на което е прегъната, може да бъде повредена магнитната лента на картата или чипа. И в двата случая картата ще бъде повредена и ще трябва да бъде преиздадена.

В случай че изпуснем картата във вода, какво е необходимо да предприемем?

Единствено е необходимо картата да бъде подсушена внимателно. Намокрянето във вода не уврежда картата. Но не така стои въпросът с изпирането на картата, когато сме я забравили в джоба на някоя дреха. То ще доведе до трайното ѝ увреждане.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

  1. Благодарим Ви за обратната връзка. Успешен ден! :)

  2. Полезна статия :)

Коментирай