Асен Стойчев – зам.-директор „Частно банкиране“: 
Предстои нов икономически цикъл с устойчив възходящ тренд“

  • Бихте ли разказал малко повече за възможностите, които предлага на своите клиенти частното банкиране на Fibank? Как то се промени в условията на пандемията?
  • Fibank e пионер на българския пазар в предлагането на продукта “Частно банкиране“, като през тези повече от 17 години опит, услугата се развива и разширява възможностите, които осигурява на своите клиенти. Преимуществата, от които партньорите ни могат да се възползват, са многобройни – от това да извършват банкови операции, от която и да е точка на света по удобно за тях средство за комуникация, през комфорта на първокласните ни офис и приемни, та до професионалните персонални консултации от личния банкер относно най-изгодните и подходящи решения и банкови продукти според нуждите им. В условията на пандемия „Частно банкиране“ е още по-високо ценено от ползвателите на услугите на нашия екип. В тези времена на несигурност проявяваме още по-голяма отговорност и сме още по-взискателни към себе си и към това как да осигурим необходимото съдействие в максимална подкрепа на клиентите.

  • Последната година беше изпълнена с предизвикателства. С какво частното банкиране през 2021 г. би помогнало в преодоляването им?
  • Годината беше изпълнена с непредвидени събития, които извадиха ежедневието ни от нормалния ритъм и ни повлияха негативно в икономическо отношение. „Частно банкиране“ е продукт, който има потенциал за развитие и би могъл частично да компенсира изоставането в други направления на банковата дейност. В среда на отрицателни лихви услугите по управление на частното богатство, които бихме могли да предложим, ще генерират нов бизнес за банката, като същевременно ще осигурят реален доход от свободните парични средства, инвестирани по най-подходящия начин за клиентите ни. Амбицията ни да направим финансовите пазари по достъпни за по-широк кръг от клиенти е в основата на стратегията за развитие на дирекция „Частно Банкиране“.

  • Инвестициите в договорни фондове са един от продуктите, които Fibank предлага на своите клиенти. Как се представиха те през 2020 г. и какви са перспективите пред фондовете?
  • През 2020 г. договорните фондове на австрийското инвестиционно дружество Erste Asset Management се представиха повече от успешно, въпреки резките колебания в цените на активите от март насам. Трябва да се отбележи факта, че дори най-нискорисковият фонд, инвестиращ основно в европейски корпоративен дълг, записа положителна доходност и добави 1.3%. В същото време глобалните фондове, предлагани от Fibank и инвестиращи в капиталови дялове на компании от целия свят, реализираха резултат в рамките на между 2,2% и 8,6%, в зависимост от секторния фокус на съответния инструмент. Европейският пазар се представя с леко изоставане спрямо борсите в САЩ и други части на света, но за сметка на това е най-печелившата стратегия през ноември и може би с най-голям потенциал за възстановяване на загубените позиции през следващата година. Фондовете за дялово участие са достъпни за всички настоящи и потенциални клиенти на Fibank и вярвам, че те биха могли да предложат реална алтернатива на традиционните спестовни продукти, отчитайки, разбира се, съпътстващите рискове.

  • Как виждаш банката на бъдещето?
  • Вида и формата на банката на бъдещето ще бъдат определени от пазарните сили и взаимодействия, но под влиянието на потребителските навици и поведение на поколенията, родени след 90-те години. Факт е, че финтех приложенията предлагат ниски разходи за банкиране и скорост на изпълнение, и за да могат традиционните банки да са конкурентни, те ще трябва като минимум да оптимизират разходите си. Смятам, че в бъдеще банковите офиси и локации ще са значително по-малко на брой. Fibank ще продължи да бъде довереният местен партньор на бизнеса и гражданите. Едно от ключовите ни предимства е именно частното банкиране с мотивиран личен ангажимент, професионален съвет, специално отношение и персонално внимание към нуждите на нашите клиенти, партньори и приятели.

  • Какво предстои през 2021 г.?
  • Очакванията ми за 2021 г. са за запазване на наблюдаваните тенденции и положителен тон за развитие на международните финансови пазари. След две много силни години за борсите следващите дванадесет месеца се очертават като критични по отношение на направлението, в което ще поеме световната икономика занапред. Инвеститорите трябва да подходят към текущата среда с необходимото внимание и доза предпазливост, но след преодоляване на кризата с пандемията, бих дал оптимистична и смела прогноза, че ни очаква старта на нов икономически цикъл и съответно устойчив възходящ тренд от инвестиционна гледна точка. Както през 2021 г. така и в по-дългосрочен план, пазарът ще има своите победители и губещи, но компании с оптимизирани финанси, способни да генерират свободен паричен поток и с потенциал да бъдат иноватори и лидери в сектора си, винаги ще бъдат гаранция за успешна инвестиция. Професионалните портфолио мениджъри на Fibank могат да са от полза за клиентите в избора на подходящи инвестиции, които да обезпечат бъдещата им финансова независимост и просперитет.

 

 

 

 

Коментари

Коментирай