Fibank e партньор на мащабната продукция

На 23 февруари е премиерата на дебютния филм на Яна Маринова като продуцент, в партньорство с Башар Рахал – „Привличане“. Срещаме се с нея, за да ни разкаже малко повече за продукцията броени дни преди да се появи на големия екран в цяла България.

Яна, разкажи ни малко повече за това как се роди идеята за „Привличане“?

Беше си чиста проба яд. Професионален. И понеже зная, че съм от хората, които не са особено ефективни, когато са ядосани си казах - не. Този път ще постъпя по нов начин, ако искам нов резултат. Седнах една вечер на пода до леглото си и започнах да пиша на телефона. Да изливам всичко в ситуации, където побеждават тези хора, в които аз вярвам. Исках филм с характерните главни роли в живота. Откритите и мъдри хора срещу манипулативните и коварни. Защото независимо на 40 или на 20, ние винаги имаме шанс да решим от кои сме. Разбира се исках и страхотна картинка на филма, придружена с готина музика, обичани актьори и  смела хореография в танците.

Какво е основното послание на филма?

Привличането. Колко е важно да бъдеш това, в което си най-добър. Да не се поддаваш на влиянието на хора, които не те обичат. Да се стремиш към нещата, които истински харесваш. Но не, защото е модерно или защото “някой си” те убеждава да ги искаш. А защото вътре в теб знаеш, че нищо друго няма да те направи щастлив. И най-вече, да не се страхуваш от това кой си и какво искаш.  Какво те пали. Защото само така ще привлечеш към себе си всичко, от което се нуждаеш, за да бъдеш удовлетворен.

Кого ще видим в актьорския състав и много ли време отне да се сработите помежду си?

Александър Сано е готиният учител по музика, Луиза Григорова-Макариев е манипулативната Диана, Койна Русева - ледената кралица (директорка), Башар Рахал като основен спонсор на частното училище, Радина Боршош е влюбена тийнейджърка, а Владо Пенев - менторът с добро сърце. И още много страхотни млади актьори. И смея да кажа, че си беше любов от пръв поглед. Поне за мен. И загубих реалността по време на снимки. Все едно наистина ми се случваха сцените. Благодаря им от сърцето си.

Колко време продължи целият процес – от написването на сценария до появата на филма на голям екран?

За съжаление 2 години. Мислех, че ще се справим за една. Все пак е лек, симпатичен филм, с много възможност за помощ от бизнеса. Но се беше натрупало недоверие към негледаемо българско кино. Трябваше да се примирим на много нисък бюджет. За себе си взех решение, че ще изгубя пари този път, но ще направим филма много добър като качество. Рискът се оказа оправдан. Екипът ни последва. Режисьорът Мартин Макариев направо си остави сърцето в проекта. Възхитих му се. Всъщност Привличане стана много повече от това, за което си мечтаех точно заради таланта на Мартин Макариев. Та, на въпроса как се случи. Първо сценарият от 157 страници на телефона ми се трансформира в 100 от Александър Чобанов. После продължихме с Борислав Захариев и Георги Ангелов. Историята стана пълнокръвна. Изпълнена с различни гледни точки. Структурирана. Но много неща довършвахме на терен. Краят на филма просто си живееше свой живот. Имах една реч, която просто не ставаше и не ставаше. Звучеше като от друг филм. Но една вечер, точно след като заснехме и последните танци, някак си всичко, което имах в главата си, като откъси от въпросната реч се събра и си пасна. И слава богу, защото на другия ден трябваше да я кажа.

Какви бяха най-големите трудности, пред които се изправи, за да реализираш проекта?

Както казах, най-много ме събори това, че не можах да го стартирам година по-рано. Изгубих ценни спонсори. Но после разбрах, че е било за добро. Не бях готова сама. Тогава се срещнахме с Башар да говорим и ми трябваше много време, за да го убедя да стартираме заедно. Помня, че все ми казваше как може и да си мечтая да направя страхотен филм, но това никога не става от първия път. Амбицирах се да докажа обратното. А и знаех, че Fibank няма да ни оставят в труден момент. Подкрепата им, не само по време на филма, но и сега с  рекламната кампания си каза тежката дума. Всички започнаха да вярват в Привличане, защото и Fibank повярваха в него. За пореден път се убедих, че доброто партньорство в бизнеса не опира само до пари, а и до доверие.

Твоята героиня – Лора, е бивш състезател по спортни танци и във филма има сцени, в които ти танцуваш перфектно. Колко време ти отне подготовката и на кого се довери, за да постигнеш нужното професионално ниво?

Танците винаги са ми били страст. Късно ги открих като развлечение, но веднага разбрах, че искам да ги свържа с работата си. Специално за Привличане бях абсолютно уверена какво искам - Атанас Месечков. Бях го гледала в Денсинг старс и знаех, че в този филм  е време за шоу. Докато репетирахме имаше моменти, в които без предупреждение се озовавах във въздуха. Тогава затварях очи и си казвах - споко, Наско ще те хване. И той го правеше. А хипхоп хореографията от филма, в която танцуваме с момичетата, е на Пламен Андреев - Пачо. Другият тотално отдаден денс маниак, с който знаех, че ще изкъртим дансинга. Хахаха, така се говори в света на Пачо, вие какво си мислите!?

Разкажи ни повече за саундтрака на филма.

Там срещнахме голяма подкрепа. Nedy John Cross е продуцент и автор на филмова музика от световен ранг. Неговите проекти Dark Side of Mind и God Forgive с групата Big Fat Lily печелят платинена и диамантена награда в Америка. Но освен филмовата музика, хард рок парчетата, които ни даде за Привличане ме удариха в тавана. Само чакам реакцията на зрителите, ще се изкефят максимално. Ще чуят и много яко парче с кадри от филма от Dj Stani и Dexter. Казва се We Like it loud. Привлякоха за него Tiffany Fred, притежателка на един от най-атрактивните гласове през Океана. Македонският рапър Сладкаристика се включи с атрактивната Money, с кадри от Привличане и 500 хиляди гледания в мрежата. Още една млада New Wave  Rock група с името Jeremy? и песента им King Kong избухва в трейлъра на Привличане. И не на последно място, но просто най-късно ги открихме - група Торнадо, които забиват директно с първата сцена от филма и най-новото си парче, създадено специално за танца - A Bit of You. Ходих да ги слушам в един клуб в София и ме удариха като с мокър парцал. Още помня първоначалната си изненада, когато чух колко са добри. Още Иво от “ПИФ” и Дони правят музикалната картинка супер атрактивна.

Сподели ни някой от моментите по време на снимките, които ще помниш винаги. 

Беше с актрисите по време на танците. Репетирахме вече за стотен път. Смеехме се, въпреки, че беше изтощаващо. И ги усетих толкова близки. Наистина приятелки. Мечтаехме си как ще изглежда танцът после. Гледахме клипове, които ни харесват, стараехме се. Всяка даваше идеи. Почувствах се като в по-добра версия на детството си. После си поплаках. От радост, де.

Защо зрителите не трябва да пропускат „Привличане“?

Защото ще пропуснат 2 часа чиста проба забавление. Ще се сетят какво е да си с млад дух, независимо на 20 или на 40. И че можеш да се забавляваш дори, когато с труд постигаш мечтите си. Все си мисля, че това не е за изпускане в днешния стресов начин на живот.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай