Южните части на Бавария са приютили някои от най-красивите и посещавани туристически обекти в Германия, а и в цяла Европа – поредицата от замъци, построени от краля на тази област в продължение на над 20 години – Лудвиг II. Противоречива и ексцентрична личност, Лудвиг II остава в историята като покровител на изкуството (той е патрон на Рихард Вагнер) и непоправим романтик, живеещ в паралелен идеализиран свят. Баварският крал построява няколко замъка, най-известните от които са Херенхимзее, Линдерхоф и Нойшванщайн.

Лудвиг наследява баварския трон едва на 18 години от своя баща Максимилиан II, който го подготвя за престола със строго възпитание и множество ограничения. Близък приятел на бъдещия крал, обичащ поезията и музиката, е композиторът Рихард Вагнер. Именно той изиграва съдбовна роля в живота на Лудвиг II, защото произведенията му в голяма степен вдъхновяват краля да изгради прочутата си серия от замъци. Това са около 20 архитектурни шедьовъра, някои от които не са довършени. Свидетелство за значението им е и фактът, че само година след смъртта на Лудвиг II замъците вече са туристическа атракция.

Замъкът Херенхимзее е разположен на красивото езеро Химзее, основателно наричано от германците „Баварското море“. До него се достига с 15-минутно пътуване с кораб от брега на езерото и малка разходка през горите около замъка. Гледката, която се открива след това, е впечатляваща – един Версай от 19 век, напомнящ за времената на абсолютизма и Луи XIV.

Замъкът Херенхимзее

Дворецът е пищен, в стил барок и рококо, а в градините преобладават фонтани и алегорични фигури от епохата на романтизма. Обиколката на замъка трае около 30 минути, в които човек може да усети частица от могъществото, което вдъхва сградата. Дори и посещението само на дългата над 100 метра Огледална зала, украсена с няколко хиляди свещи и стотина огромни огледала, отразяващи светлината от градините, е изживяване, което си заслужава.  

„Кралската вила“ или дворецът Линдерхоф е единственият изцяло завършен замък на Лудвиг II. Линдерхоф и околният парк са един от стилистично най-сложните ансамбли на 19 век. Тук, освен самият замък, интерес представляват Мавърският павилион, изкуствено изградената Пещера на Венера, в която кралят е имал възможност да се вози на лодка сред компания от лебеди и Музикалният павилион, в който се е наслаждавал на музиката на Вагнер.

Дворецът Линдерхоф

Безспорно най-голямата атракция в Бавария е романтичната мечта на Лудвиг – замъкът Нойшванщайн, на строителството на който кралят отдава половината от живота си. Неслучайно на почти всяка картичка или снимка от Баварските алпи присъства една гледка от моста Мариенбрюке, разкриваща Нойшванщайн в цялата му прелест. Този средновековен рицарски замък впечатлява с богатия си интериор – Тронната зала с мотиви от Библията, Кралската спалня, Певческата зала, всеки един детайл, говорещ за кралското надмощие. Нойшванщайн, или в превод Нова лебедова скала, е послужил за вдъхновение на „Лебедово езеро“ на Чайковски и се счита, че е първообраз на замъка на принца от приказката за Пепеляшка.

Най-подходящите продукти и услуги на Fibank за спокойно и сигурно пътуване в Германия можете да откриете на нашия сайт www.fibank.bg, а други интересни идеи за почивки и екскурзии – в блога на банката: www.blog.fibank.bg.  

 

 

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай