Златко Стоянов, Мениджър Корпоративни комуникации Fibank, разказва за своето пътешествие до Атина и остров Санторини.

Южната ни съседка Република Гърция (или както самите гърци я наричат Елиники Димократия) е люлка на Западната цивилизация и родина на демокрацията. Едва ли има човек, който да не е бил грабнат от легендите и митовете за боговете, които живеели заедно с хората, воювали с титаните и определяли световните съдбини. Водени от идеята да съчетаем древногръцката история с красотата на съвременната държава, с група приятели решаваме това да бъде дестинацията за края на лятото. Изборът определи Атина и живописния остров Санторини.

Гръцката столица е кръстена на богинята на мъдростта, войната и занаятите Атина. Съществува мит, според който Атина и Посейдон спорили за това кой да бъде покровител на града. Победител щял да е този от боговете, който направи най-добър подарък за атиняните. Посейдон дарил извор, но солената вода напомняла на морската и не била годна за пиене. Атина дала маслиново дръвче, което да топли и храни хората и да им свети – символ и до днес на страната. В знак на благодарност кръстили града Атина.

Столицата впечатлява с усещането, че от всяко кътче извира история. Това не е случайно, защото Атина от 5 000 години е непрекъснато обитавана и никога не е била изоставяна от хората. Градът е изграден около няколко хълма, като на един от най-високите сред тях гордо се е разположил Акропола, украсяващ подножието със съвършения си ансамбъл от строежи. За щастие и на това  древно място актуалните технологии са по-скоро полезен добавък – за входа в комплекса може да се плати с банкова карта. Прекрасните спомени се създават с пътувания, а в нашия случай за обиколката на Акропола помогна моята Debit MasterCard от Fibank.

Най-величествената сграда в комплекса е Партенона, който по времето на Перикъл се е виждал от всяко кътче на Атина. Той е основният храм, като съчетава 2 от най-красивите стилове в архитектурата – дорийски и йонийски. От него се открива невероятна панорама към целия град. В близост до Партенона са разположени храмът на богинята на победата Нике и Ерехтейонът, построен на мястото, където се смята, че се е водил спорът между Атина и Посейдон.

Очаровани от Атина, продължаваме с ферибот от пристанището Пирея към малката група от острови в Егейско море, обединени под наименованието Санторини. Живописни плажове и най-красивият залез на света очакват туристите тук. Вкопаните в скалите бели къщи със сини покриви неслучайно присъстват във всяка фотография на Санторини. Традиционната цикладска архитектура се е превърнала в задължителна – на острова има само 2 църкви, които не са в познатия стил бяло и синьо. В непосредствена близост е разположен малкият остров Неа Камени, образуван в резултат на едно от най-мощните вулканични изригвания в света. Счита се, че това изригване е причина за края на критско-минойската цивилизация, тъй като образувалата се от експлозията огромна вълна е достигнала до разположения на 100 километра на юг остров Крит. И до днес на Неа Камени се усеща активната вулканична дейност – земята само на сантиметри под повърхността е гореща, а във въздуха има серни изпарения.

Определено Атина и Санторини ще ни липсват поне... до следващото лято! Със своята уникалност – първата с величествената история, а острова  – с непринудената романтика, тези две места ни плениха завинаги.

Още публикации от Златко Стоянов в блога  >> 

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай