Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Има налични 10лв. и не се получава.

 2. Здравейте, Петър! По всяка вероятност нямате наличност по сметката, към която е издадена картата. За да я регистрирате в PayPal, нашият съвет е да внесете поне 5 лв. по сметката. Поздрави!

 3. Имам проблем с добавянето и потвърждаването на картата ми в PayPal. При опит за добавяне на картата в сайта ми изписва следното

  "This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer's customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card."

  Моля за помощ.

 4. Привет, Генчо! Молим да посетите наш клон, за да може наш специалист да направа справка за Вашата разплащателна сметка. За съжаление не можем да помогнем с повече в блога или по имейл. Поздрави и приятен ден!

 5. Здравейте!
  След като имам дебитна карта, но не съм я регистрирал в майфибанк, както и не съм заплащал никакви такси от момента на откриването й, дължа ли някакви такси? В картата не са внисани никакви пари, както и не са ми искани пари за откриване на сметка, но имам АЙБАН.

 6. Здравейте, Йорданка! PayPal кодът се вижда в меню "Справки" -> "Картови авторизации". Изберете своята карта от менюто и периода, в който сте регистрирали картата в PayPal. Кодът е в информацията за плащането на стойност 1.5 евро - за справка вижте снимките по-горе. Пишете ни отново, ако не успеете да го намерите. Поздрави!

 7. Paypal код-а не се вижда в MyFibank при регистрация на дебитна карта. Къде мога да го открия тъй като минаха около 10 дни откакто съм се регистрирала в сайта на Paypal, получих смс за блокирането на 1,5Е, но там също нямаше код.

 8. Здравейте, Изабел. Издаването на картата е безплатно. На каса можете да внесете желаната от Вас сума, с която желаете да разполагате с картата. Най-добре е тя да е поне 0.30 лв., тъй като това е месечната такса за обслужване на сметката. За регистрация в "Моята Fibank" в клон на банката не заплащате нищо. Мой колега ще Ви съдейства в това. За регистрацията за нашата услуга, с която ще получавате съобщения за всяка операция с картата, се дължи такса от 2 лв. Заплаща се и пакет SMS известия, които са за 5, 10, 20 и 50 лв. Едно изпратено съобщение струва 0.10 лв. с ДДС. Поздрави и приятен ден!

 9. Здравейте искам да ви попитам понеже дадох заявка за издаване на дебитна карта колко точно ще трябва да платя когато отида да си я взема и колко пари минимално мога вкарам в картата? И също така заплаща ли се регистрирането в "my.fibank.bg" и известяването за теглена по смс?

 10. Препоръчваме Ви Visa Electron или Visa Electron payWave. С тях ще можете да се регистрирате в PayPal. Издаването на дебитната карта е безплатно, заплаща се единствено откриването на сметката. След това разходите Ви са единствено за поддръжката на сметката - таксата на месец е 0.30 лв. Плащането с карта е безплатно, няма такса за внасяне на средства по сметката на каса в банката. Има такса за теглене на банкомат - 0.10 лв. на банкомат на Fibank, 0.90 лв. на банкомат на друга банка в България. С дебитната карта разполагате единствено със средствата, които сте превели по сметката, т.е. можете да плащате само с това, което Вие определите. Това е разликата с кредитните карти. Самото издаване на картата отнема до 3 работни дни за София и до 5 за страната. Можете да попълните искането онлайн, така че да посетите наш клон само за да я получите. Надяваме се, че така отговаряме на Вашите въпроси.

Коментирай