Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте, г-н Захариев. Ще изготвим този документ за Вас. Кой от нашите клонове Ви е най-удобен?

 2. Здравейте
  От къде мога да взема това изявление което ми искат от Paypal за отблокирване на картата за да го пратя и в него трябва да има 4 цифрения код и и адреса на фактуриране и пълното име

 3. Г-н Митев, от страна на Fibank няма ограничение по сумите, които можете да прехвърлите. Удържа се комисиона - 1% от получената по картата сума. PayPal удържат такса за прехвърлянето по карта - 2 евро. Поздрави!

 4. Каква е максималната сума за прехвърляне на пари от PayPal към карта и каква е таксата?

 5. Привет, г-н Георгиев! Да, разбира се, ще можете да разполагате със парите със своята карта. Най-вероятно сумата ще бъде по сметката в рамките на следващите 7 работни дни, но може да стане и по-бързо, и по-бавно. Зависи най-вече от картовите организации (в случая Visa) и банките по пътя. Проверявайте "Моята Fibank" за движения по сметката, а ние сме насреща, ако парите не пристигнат скоро. Поздрави!

 6. Здравейте, Мирослав. Кодът на PayPal ще бъде в информация за плащане на стойност 1.5 евро. По всяка вероятност вече можете да го видите в "Картови авторизации", би трябвало да е точно под трансакцията за . Поздрави!

 7. Здравейте,
  Регистрирах си картата (visa electron) в paypal и получих плащане на нея. Мога ли парите, които са ми изпратили на нея да си ги изтегля през сметката на картата? Ако мога, колко дни трябва да изчакам докато парите се появят в сметката ми?

 8. Здравейте регистрирах се в myfibank и в paypal. В сайта на myfibank в секцията Картови авторизации имам взети 1 долар и като локацията като на картинката пише PAYPAL *****GB, само че го няма въпросния код. Въпроса ми е трябва ли да се изчака няколко дена кода да се покаже и дали може да се отрази още в почивните дни или ще стане най-рано в понеделник.

 9. Здравейте, г-н Стефанов! Проверихме и всичко е наред с Вашата карта. Тъй като сте взели картата в същия ден, активацията на картата все още не е била отразена в системата, затова и статусът е бил такъв. Опитайте да регистрирате картата в PayPal и ако срещнете някакви затруднения, не се колебайте да ни пишете. Ще помагаме! Поздрави от нас и успешен ден!

 10. Здравейте,днес сутринта си получих дебитната Виза Електрон и сега-8 часа по-късно виждам нещо,което ме озадачава.В My Fibank картата е с два различни статуса-в Потребителски профил пише активна,а в Регистър на картите-блокирана.Искам да я добавя в Пейпал,но не смея,защото не знам кое от двете е вярно.Как да постъпя? В сметката има пари,картата е чисто нова,неизползвана още.

Коментирай