Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте, г-н Митев! Кода можете да въведете в секцията "Регистрирани карти" в PayPal. Реално няма такса за регистрация на картата. Плащането от 1.5 евро е само с цел изпращане на кода като допълнителна информация. Сумата вече е в сметката Ви в PayPal и на по-късен етап, когато имате повече средства там, можете да я прехвърлите по картата си.

 2. Здравейте!
  Искам да Ви попитам, къде да вкарам кода, който получих за да ми върнат таксата за регистрация на картата в PAYPAL?

 3. Здравейте !

  Мерси за съвета, но вече пуснах заявка за Visa Electron тази сутрин :). Очаквам я другия понеделник :D

  Поздрави: Йордан :)

 4. Здравейте, Йордан. С Maestro може да се плаща в интернет. Зависи обаче от търговеца дали ще приеме картата. Така към този момент в PayPal няма възможност да бъде добавена Maestro. Препоръчваме Ви да си издадете Visa Electron или Visa Electron payWave като допълнителна. С нея ще ползвате същата сметка, към която е издадена Вашата дебитна карта Maestro, и ще можете да плащате и в PayPal. Таксата за издаването е 1 лв. и ще е готова в рамките на 3 дни за София и 5 за страната. На Ваше разположение сме, ако можем да помогнем с още нещо. Поздрави и приятна вечер!

 5. Здравейте !

  Бихте ли ми обясни ли може ли Maestro (Fibank) да се регистрира някак си или трябва да я сменям , вчера ми я подмениха :)

  Поздрави: Йордан ! :)

 6. Здравейте, Таня. Съжаляваме за неприятната ситуация. Единият вариант е да използвате функцията на PayPal за забравен имейл. Те Ви дават право да въведете до 3 различни имейла, за да проверите с кой от тях имате регистриран профил в PayPal. Ако това не сработи, заповядайте в клон или офис на банката, за да Ви преиздадем картата. Тя ще бъде с нов номер, така че ще можете да я регистрирате с новия си профил в PayPal. Таксата за това е 5 лв. Картата Ви ще бъде готова в рамките на 3 дни за София и 5 дни за страната. На Ваше разположение сме. Поздрави и успешна седмица!

 7. Здравейте , имам един голям проблем с paypal . Преди време когато си направих регистрация не успях да добавя картата си ,тъй като бях сбъркала нещо , след което си направих нова регистрация с нов имейл , но имах и там проблеми и си мислех , че не съм успяла да я добавя , но уви явно съм я добавила , а сега не мога да си спомня имейла , който съм измислила , за да си направя новата регистрация . В другия акаунт ми изписва , че картата вече се използва от друг акаунт ( демек този , който не помня) и сега не знам как да я премахна от онзи акаунт след като не мога да вляза в него . Моля за съдействие

 8. Здравейте, Кристиян! Ще се свържем с Вас по имейл, защото ще ни е необходима малко повече информация.

 9. Здравейте искам да попитам относно превод на пари през paypal понеже вече са минали 7 дни дали има проблем или евентуално да изчакам още.

 10. Здравейте, Младен! За съжаление няма как да се преведат средства по собствена сметка в PayPal, това можете да направите единствено по сметка на друг потребител. Самата операция по прехвърлянето отнема минути. Прехвърлянето от PayPal по карта отнема малко повече, тъй като са ангажирани и картовите организации. Операцията отнема около 5 работни дни, но може да стане и по-бързо, и по-бавно. Поздрави и успешен ден!

Коментирай