Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте. Можете да регистрирате Вашата Visa Electron в PayPal. За да използвате услугите на PayPal трябва да имате и наличност по картата. Успешен ден!

 1. Здравейте, Иво, Има. PayPal начисляват такса от 2 евро за прехвърляне на средства по картата. От страна на банката се удържа комисиона от 1% от сумата, прехвърлена по картата. Поздрави и успешен ден!

 2. Има ли такси когато прехвърляме пари от Пейпал акаунт към дебитна или кредитна карта Виза ?

 3. Здравейте, г-н Попов, Когато сте попълнили искането за издаване на дебитната карта, сте избрали и валутата на разплащателната сметка, към която се издава картата. Издаването на картата отнема 3 работни дни за София и 5 за страната. Когато я получите, ще Ви дадем и IBAN на сметката, по който ще нареждате преводи към нея. Това можете да правите и на каса на банката, като за това не дължите такса, и през нашия Виртуален клон от друга своя сметка във Fibank, както и от друга банка. При откриването на сметката не е задължително да внасяте средства по сметката. Препоръчваме Ви да се регистрирате за "Моята Fibank". Това е нашата безплатна информационна и справочна система, в която можете да правите справки, да следите плащанията с картата и салдата по сметките си. Повече за нея можете да прочетете в нашия сайт. Поздрави и успешен ден!

 4. Здравейте.Преди малко си поръчах ВИЗА ЕЛЕКТРОН през сайта Ви и ме интересува като отида да си я взема ли трябва да си направа сметка, и каква сметка да си открия?Ще я ползвам за пазаруване от интернет сайтове на минимални цени 2-3 долара на пазаруване.И как става зареждането на сметката в банката?Таксува ли се примерно ако искам да заредя 20лв към сметката си?При първоначалното откриване на сметката колко пари трябва да вкарам най-малко?

 5. Blagodaria,taka i shte napravia !!!

 6. Здравейте, г-н Желев, Нашата препоръка е да откриете сметката в левове. Плащанията Ви с картата във валута (в PayPal например) ще бъдат преизчислявани в евро по курс на Visa, а след това по фиксинга на БНБ ще бъдат превалутирани в левове. Освен ако не смятате да зареждате сметката директно с евро, щатски долари, швейцарски франкове или британски лири, това е най-добрият вариант. Поздрави!

 7. Podrazbrah 4e debitnata VIZA ELECTRON e nai podhodiashta za PAYPAL, no v koia pari4na edinica e nai udobno...levova, dolarova ili evro.....?
  blagodaria!

 8. Много ви благодаря!

 9. Здравейте, Деница, Обикновено става в рамките на няколко минути от добавянето на картата в PayPal. Справката направете в "Справки" -> "Картови авторизации". Поздрави!

Коментирай