Той е на 29 г., усмихнат, приветлив и във форма, подсказваща, че често спортува. На срещата ни е облечен елегантно, но не носи вратовръзка. Прилича по-скоро на фрийлансър, отколкото на ръководител на отдел в дирекция „Дигитално банкиране“ в една от най-големите и уважавани банки у нас – Fibank. Сигурно ще си помислите „Как е възможно да е толкова млад, а вече да има екип в банка, който ръководи? Как така работи там, а е без вратовръзка?”. Бързо разбираме, че Габриел Янов притежава лидерски качества, които е имал късмета неговият работодател не просто да види, но и да оцени подобаващо.

Историята му е интересна и цветна, също като него. Получава обаждане за покана за интервю в Първа инвестиционна банка, докато пътува с приятели. Няколко дни по-късно нашият герой има един финален въпрос по време на интервюто си към HR-а г-жа Росица Кузманова – „Какъв е дрескодът?”. Отговорът ѝ помни и до днес: „Имаме, но той определено не е твоят в момента.” Успокоява го, че все пак вратовръзката не е задължителна. Затова и до днес няма нито една в гардероба си.

Първоначално минава на стаж в „Човешки ресурси”, после работи в съпорт центъра на „Дигитално банкиране“ нощем, а през деня е студент в УНСС. Така издържа цели две години на забързани обороти и малко сън. Вместо едното да е за сметка на другото, завършва бакалавърска степен „Икономика на търговията“ и успоредно се изкачва в кариерната стълбичка на банката, за да може днес да ръководи 10 души. „Тук съм заради екипа”, споделя с широка усмивка Габриел. С повечето колеги споделят време в спорт и забави извън офиса. Тяхната сплотеност и приятелство не остават неоценени и от висшия мениджмънт на Fibank, който миналата година им връчва наградата „Most valuable team”.

На въпроса имат ли някоя история заедно, която ще остане в спомените му за дълго - оказва се, че има много такива, но една се откроява. Тя няма как да е само спомен, защото всеки ден присъства в живота му активно. Колеги от екипа се включват в един дълго плануван подарък за рождения му ден и го изненадват с куче - Golden Retriever. Идеята се заражда през лято 2021 между трима от тях. В процеса по търсене на точното пале се включва целият екип. За участието им разбира от картичка за рождения си ден. Част от групата организира две пътувания до развъдник в  Харманли, за да се запознае Габриел с една своя вече голяма любов – Donna Bella One Star Gate. „Исках точно тази порода, защото е социална и не проблемна. Палетата се разбират с всички”, обяснява той. Хората казват, че обикновено кучето прилича на собственика си и обратното и наистина е така, или поне – в този конкретен случай.

За дългия си път във Fibank Габриел споделя, че от ключово значение е да можеш да говориш открито с всеки и да бъдеш чут. „Комуникацията с всяко звено  на Fibank е директна и лесна. Говорим си на ти и взаимно се подкрепяме. Обединени сме в една обща крайна цел – качествен продукт. Независимо къде работи един човек, е жизнеопределящо да се чувства чут, оценен и разбран. Воден от това, което аз получавам от хората над мен, се стремя да го прилагам и с тези, които менажирам и се надявам да се справям добре”.

На финала на срещата ни с този млад талант оценяваме колко е важно да има повече работодатели, които да ценят и мотивират служителите си така. Защото щастливият колектив винаги си личи – и пред клиентите, и в постигнатите резултати.

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай