Д-р Валентина Григорова-Генчева, Директор „Злато и нумизматика във Fibank, представя актуалните тенденции на пазара на благородните метали за 2020 г.

Най-голямото събитие в света на нумизматиката – Световното монетно изложение 2020 (World Money Fair 2020) се проведе в края на януари и първите дни на февруари в Берлин. Почетен гост на изложението през тази година беше Японският монетен двор. Причините за този избор бяха три.

  • От 2019 г., след възкачването на трона на новия император Нарухито, Япония навлезе в нова ера от своята история, наречена „Рейва“ или „Красива хармония“.
  • През лятото на т.г. страната е домакин на летните олимпийски и параолимпийски игри, чиито официални възпоменателни монети бяха представени за първи път на изложението в Берлин.
  • В началото на април т.г. Япония ще отбележи 150-годишнината на Монетния двор в Осака.

Калиграфия Злато Берлин FibankЯпонските нумизмати бяха представили в центъра на своя павильон най-изящните произведения на своя Монетен двор, изработени с най-прецизна техника и класически технологии на клетъчен емайл, инкрустиране на скъпоценни камъни и др. За удоволствие на посетителите на японския щанд бяха обособени две атрактивни, съпътстващи монетите и медалите, секции: едната, посветена на изкуството на калиграфията „шодо“, където желаещите се учеха търпеливо да изписват йероглифи с бамбукова пръчица и мастило върху оризова хартия.

 

Другата секция беше свързана с вековните традиции в производството на саке, шампанизирани вина и фини ликьори в страната на изгряващото слънце. Удоволствие за всички сетива от качеството на представените продукти, създадени с японска прецизност и рафиниран вкус.

 

Най-висшият японски орден - на Хризантемата на голяма лента Дегустация на традиционни японски напитки

Най-висшият японски орден – на Хризантемата на голяма лента (вляво)

Дегустация на традиционни японски напитки (вдясно)

Сребърен медал с клетъчен емайл от серията Голяма лента на ордена на Скъпоценната корона

Сребърен медал с клетъчен емайл от серията „Празници“ (вляво)

Голяма лента на ордена на Скъпоценната корона (вдясно)

Един от особените акценти на монетното изложение през тази година беше темата за отговорността на производителите – най-големите рафинерии за обработка на благородни метали и монетните дворове по света. Гарантирането на произхода на металите, прозрачността в избора на технологични процеси, начините на транспорт и реализацията на готовите продукти в зони извън военни и други конфликти, бяха основна тема в дискусиите по време на техническия форум в Берлин. Потребителите са все по-взискателни към инвестиционните продукти, което задължава производителите да спазват строго съвременните регулации и да се придържат към въведените от Лондонската метална борса етични норми за снабдяване и търговия с благородни метали. Своеобразен лидер в техническите иновации и регламенти е швейцарската рафинерия ПАМП, чийто официален представител за България и Балканите е Първа инвестиционна банка.

Щандът на ПАМП в Берлин

Щандът на ПАМП в Берлин

ПАМП е един от водещите производители в света, чиито дизайнери създават серия от авангардни продукти – истински произведения на изкуството от благородни метали. Своеобразен шедьовър между представените на тазгодишното изложение продукти е монетата от сребро с масивно позлатяване, емайл и с инкрустирани полускъпоценни камъни „Клеопатра“. В маркираната по стандартите на Лондонската метална борса монета от 200 г чисто сребро с правоъгълна форма е включена малка златна монета от 12 г с проба 999.9, със специфична форма, богати инкрустации и официална маркировка. Една монета-бижу в стила на древния Египет!

Монета с изображение на Клеопатра - лице Монета с изображение на Клеопатра Монета с изображение на Клеопатра - гръб

Монетата с изображение на Клеопатра

 

През последните няколко години впечатление прави тенденцията при монетите да се използват все по-нестандартни форми, изключително висок релеф и античен финиш, който позволява докосване с ръка и осигурява по-голямо естетическо наслаждение за колекционерите. Прекрасен пример за тази мода в съвременната нумизматика е монетата на Кралския канадски монетен двор, посветена на 100-годишнината на канадските железници. Влакът на фона на величествено-красивата природа на Канада е възпроизведен с изключителен реализъм и финес върху овалната, конкавно оформена повърхност на сребърна монета с проба 999.9 и тегло от 1 кг. Тиражът на тази специална емисия е само 400 екз.

Сребърна монета от 1 кг

Сребърната монета от 1 кг „100 години Канадски железници“

 

Безспорно обаче, акцентът, лидерът на тазгодишното Световно монетно изложение в Берлин беше Швейцарският монетен двор. Още през декември 2019 г. неговият онлайн магазин беше посетен от 12.9 милиона души в рамките на три дни, което доведе до блокирането му. Какво може да причини подобен небивал интерес? Новината за емитирането и разпостранението от 23 януари 2020 г., както и възможността за авансова покупка през декември на възпоменателна монета, посветена на швейцарската тенис-икона Роджър Федерер. Първите авансово продадени 33 000 екз. са изчерпани за няколко часа, както и следващите 22 000 монети, пуснати в продажба на 23 януари. Швейцарският монетен двор емитира две монети в чест на Федерер: 20-франкова сребърна монета и златна монета от 50 франка с различен дизайн, която ще се разпостранява през месец май т.г. С какво тези монети са толкова уникални и се превръщат в своеобразен магнит за колекционерите по света?

 

Несъмнено, Федерер е най-известният швейцарец в момента, както на корта, така и извън него. Роденият през 1981 г. в Базел тенисист, държи рекорда по притежаване на най-голям брой титли на сингъл в Турнирите от Големия шлем. Неговото безупречно човешко поведение, както и високата му гражданска и социална активност, са от съществено значение при избора на Швейцарския монетен двор. Федерер развива успешна фондация в подкрепа на децата в Южна Африка като наред с това е и първият швейцарски посланик на добра воля за ЮНИЦЕФ. Достатъчно основания да го превърнат в първия жив швейцарец и спортист изобщо, изобразен върху монета! Която от своя страна се превръща в хит на нумизматичия пазар за 2020 г. и, вероятно, в обект на желание за колекционерите още дълги години напред.

Сребърна монета Роджър Федерер

Сребърната монета „Роджър Федерер“

 

Актуалните предложения от Fibank Gold&Silver можете да разгледате тук >> https://my.fibank.bg/GoldShop  

 

 

 

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай