Светът бавно, но уверено се приближава към мобилните плащания

Мобилните плащания са интересен феномен. Те имат потенциала да променят начина, по който боравим със средствата си. Така или иначе телефоните ни винаги са ни подръка за разлика от кредитните и дебитните карти, които обичайно са в портфейла, който пък е скрит в чантата ни или в някой джоб на палтото. Представете си например, че плащате в магазина не с кредитната си карта, а с едно доближаване на мобилния си телефон до ПОС устройството. Или че си купувате книга, докато чакате на спирката на метрото. Или как давате на приятел 20 лв., но не в банкноти, а докосвайки телефоните си. Това са всъщност трите разновидности на мобилните плащания – плащания с телефон на ПОС устройство, мобилната търговия и person-to-person плащанията.

Те решават проблем. Много е вероятно в портфейла си например да държите поне три банкови карти и още толкова карти за лоялност. Всичките те могат да бъдат скрити в мобилния Ви телефон и да са винаги на Ваше разположение, спестявайки време и неудобство. Мобилните плащания също така разкриват и много нови възможности, за които можем да започнем цяла една отделна тема. Важното обаче е, че за да се наложат, са необходими подходящите условия. Точно тях изследват MasterCard в едно свое проучване - Mobile Payments Readiness Index.

Едно от тях е средата – високи средни доходи и достъп до интернет. Важно е и бизнесът да е осъзнал значението на новите технологии и да ги използва. Втората група от фактори засяга финансовите услуги. Колкото по-добре развити са те и колкото повече хора ги използват, толкова по-висока е финансовата култура и съответно доверието към банките. Това отваря вратите към иновациите в тази сфера, каквито са мобилните плащания например.

Мобилните плащания не могат да се развиват обаче без подходящата инфраструктура. Тук включваме смартфоните, които поддържат Near Field Communication технологията (NFC), както и разпространението на услугите на мобилните оператори. За да се плати с мобилен телефон, са нужни и ПОС устройства с такава възможност – такива вече сме инсталирали в близо 1300 търговски обекта в България. Там и в момента можете да плащате безконтактно, като използвате своята безконтактна кредитна или дебитна карта от Fibank.

Партньорствата между компании и институции оформят екосистемата на мобилните плащания. Ние например си партнираме с Мтел в пилотен проект за мобилни плащания. Условията за развитието на мобилните плащания се оформят и от регулациите в тази сфера, които създават благоприятната и сигурна среда за разработване и прилагане на услугите.

Безспорно важна е и готовността на хората да изпробват мобилните плащания. Тук ще ни е интересно Вие да споделите какви са Вашите очаквания и как Ви се струва идеята мобилният Ви телефон да е Вашият портфейл.

А цялото изследване на MasterCard можете да разгледате тук. То разглежда готовността на 34 страни да възприемат мобилните плащания. Във всяка една от тях отделните фактори се проявяват по различен начин. Сингапур се откроява като лидер, следван от Канада, САЩ и Кения. Мобилните плащания се случват, а ние вече работим по тяхното прилагане в България.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Има ли някъде списък на тези 1300 търговски обекта, където има такива POS терминали?

    1. Здравейте, г-н Стоянов! Да, можете да го видите в нашия сайт.

  2. Кога ще изнесете повече детайли от пилотния проект с мтел? Живо се интересувам от разплащанията с nfc

Коментирай