В навечерието на един от най-големите християнски празници – Великден, Първа инвестиционна банка добави към своето портфолио от злато и сребро две изящни произведения– монетите „Св. Георги” и „Мадона с дете”.

Двете монети пресъздават произведения на ренесансовите италиански майстори: Карло Кривели, творил за доминиканската църква в Асколи Пичено и Сано ди Пиетро -представител на художествената школа в Сиена.

Монета „Св. Георги”

Монетата „Св. Георги” изобразява един от най-почитаните светци от православния свят – св. Георги Победоносец. Над 170 000 българи носят името на светеца, който православната църква почита на 6 май.

[video width="1000" height="1000" mp4="http://blog.fibank.bg/wp-content/uploads/2015/04/StGeorge.mp4"][/video]

Монетата с цветно изображение и масивна позлата е изработена по уникална съвременна технология с тегло от 2 тройунции сребро с проба 999/1000. Тя е в правоъгълна конвексна форма, с размер 27/77 мм.

За прототип на монетата е послужил един от трите панела на известната олтарна фреска, създадена през 1472 г. с изключителен реализъм от италианския майстор Карло Кривели (Carlo Crivelli), за доминиканската църква в Асколи Пичено, област Марке. Оригиналът на творбата се съхранява  в Metropolitan Museum of Art.

На лицевата страна на стилната монета е изобразен ликът на кралица Елизабет II.

Легендата разказва, че близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех.Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, а той издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и така щели да спасят останалите. Издавайки тази заповед той уверил хората, че когато дойде неговия ред, и той ще предаде дъщеря си на чудовището. И така всеки ден отвеждали на брега на езерото по едно от децата, докато не дошъл ред на дъщерята на управителя - Лидия. Когато това станало, гражданите поискали от бащата да изпълни думата си. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото. Когато змеят излязъл, се появил св. Георги на бял кон и отишъл при девойката. Светецът-воин препуснал към змея и го пробол с копието си. Така избавил града от злия змей.

Монета „Мадона с дете”

Стилна и подходяща за всеки вкус, монетата „Мадона с дете” е с цветно изображение и изработена по уникална съвременна технология, която отразява напълно ефекта на позлатяването.

Madonna_main_big_2015

Мадона е римокатолическото название на Дева Мария.  Българската православна църква почита Дева Мария под името Богородица – майката на Исус. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. В православното християнство Пресвета Богородица се смята за най-големия светец -  първия по значение след Бога. На нея са посветени някои от най-големите църковни празници.

В изобразителното изкуство, скулптурата и иконографията има много творби на тема Мадоната с Младенеца - Дева Мария държи Исус, изобразяван като бебе или дете. В православното християнство това е една от основните икони. Според ренесансовия и готически модел Мадоната е изобразявана седнала, държи Исус в скута си или го е прегърнала. Според по-ранните традиции Исус е изобразяван до Дева Мария с вдигната за благословия ръка.

Върху монетата е пресъздадена известната творба на ренесансовия италиански майстор Сано ди Пиетро (1405-1481), представител на художествената школа в Сиена, творил в края на периода Trecento и през Quattrocento. Оригиналната творба се съхранява в Metropolitan Museum of Art.

Монетата тежи 1 тройунция сребро с проба 999/1000 и диаметър 40 мм.

Монетите са отсечени в лимитиран тираж, от който всеки един продукт е индивидуално номериран.

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай