Свети великомъченик Георги е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра. Той е почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. Светецът е покровител на редица държави, сред което: Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убития от него змей.

Българската православна църква почита светеца на 6 май. 6 май е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. В народните представи св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Почти всеки български дом празнува Гергьовден, независимо дали има именик в семейството или не.

Представяме на Вашето внимание продукти от злато и сребро с най-висока проба, носещи върху себе си образа на Св. Георги и символизиращи храбростта и победата.

Продуктите се открояват със своя стилен дизайн. Те са подходящ подарък и за мъже, и за жени. Можете да ги поднесете на Ваш близък – независимо дали носи името на светеца или не. Всяко кюлче-медальон е изтънчен подарък с непреходна стойност във времето – чрез него ще дарите Ваш близък със символа на вярата, храбростта и победата, изобразен върху благороден метал с най-високо качество.

Сребърно и златно кюлче-медальон Св. Георги

Златното кюлче-медальон „Св. Георги“ е изработено от злато проба 999.9/1000 с тегло 2.7 г

Цена: 287 BGN

 

Сребърното кюлче-медальон „Св. Георги“ е изработено от сребро проба 999/1000 с тегло 5.2 г

Цена: 44 BGN

Кюлчетата са произведени по поръчка и идеен проект на екипа на дирекция „Злато и нумизматика“  съвместно с дизайнерския екип на една от водещите световни компании за рафиниране и преработка на благородни метали, и дългогодишен партньор на банката - ПАМП. Предлагат се в красива сертификатна опаковка и луксозна кутийка.

Mожете да ги намерите в офисите и клоновете на Първа инвестиционна банка, както и в нашия онлайн магазин:  https://my.fibank.bg/GoldShop

Според данните на НСИ за 2018 г. на Гергьовден имен ден празнуват над 230 000 българи, като 160 000 мъже от тях носят името на светеца – Георги. От 2007 г. до 2015 г. Георги е на първо място в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. и 2017 г. отстъпва пред Александър, но през 2018 г. Георги отново застава начело.

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай