През 2014 г. Първа инвестиционна банка (Fibank) и Съюза на артистите в България обявиха официално своето дългосрочно партньорство – социална програма за подкрепа на талантливи студенти в областта на театралното изкуство и осигуряване на достойни старини на заслужилите българските артисти. Благодарение на социалния фонд, който Банката подкрепи, 8 талантливи студенти ще получат стипендии, с които да подпомогнат своето обучение и бъдеще развитие, а 16  пенсионирани артисти ще получават месечна добавка към своята пенсия.

Днес ще Ви запознаем с София. Тя  от талантливите студенти от НАТФИЗ, които получиха стипендия от социалния фонд на Съюза на Артистите в България.

Sofia (2)София Маринкова–Терзиева е на 24 години, родена е в Силистра. В момента е трети курс в НАТФИЗ, в класа на любимия й актьор – проф. Стефан Данаилов – Актьорство за драматичен театър. Омъжена е, съпругът й също е актьор - в Народен театър „Иван Вазов”, като и той е завършил в клас на проф. Стефан Данаилов. Имат дете – Орлин, който в момента е на годинка и 9 месеца. Прекарва свободното си време с него.

Защо избра да кандидатстваш в НАТФИЗ?

В последния момент взех решението. Бях в художествена паралелка – с рисуване. Мислех да се занимавам нещо, свързано с моден дизайн, после фармацевтика и така минах през много неща. Накрая реших да кандидатствам само едно – в НАТФИЗ. Не бях сигурна, че ще ме приемат, но взе че всичко се получи и ме приеха от първия път.

Първоначално бях в друг клас в НАТФИЗ –за две години, но след това прекъснах за една година. Исках да отида при любимия ми професор – Стефан Данаилов. Отидох и си говорих лично с него дали ще ме приеме в неговия клас. Той ми постави няколко задачи и ме хареса. И така попаднах в неговия клас. След това забременях, но въпреки това продължих с обучението си.Sofia (1)

Къде можем да те гледаме?

Можете да ни гледате в учебните ни постановки в НАТФИЗ. Представленията са „Красиви тела” – изцяло женска постановка и другото е по текстове на Шекспир – „И само туй: любов!”, където се сменяме с едно момиче. Играят се на камерна сцена.

В момента репетираме върху дипломния ни спектакъл на голяма сцена - пиесата: „Зойкина квартира” по Михаил Булгаков.

Снимам се и в някои кино продукции, както в реклами, така че можете да ме видите и по телевизията.

Имаш ли любим артист и любима постановка?

Възхищавам се на много артисти. Любимият ми е Стефан Данаилов.

А любим спектакъл?

„Аз плащам” – в Народния театър, с участието на съпруга ми Христо Терзиев.

За какво ще използваш стипендията си?

За пътуване със семейството ми.

За какво мечтаеш?

Мечтая си за Оскар, но въобще не вярвам, че ще се случи точно на мен.

Аз съм голям мечтател. Мечтая да съм успешна, да се развивам, да съм доволна от себе си, детето ми да расте така, както си расте като гъбка, да е живо и здраво, и въобще да сме много щастливи.

Искаш ли детето ти да тръгне по пътя на родителите си?

О, не. Не искам, защото като знам как оплюват децата на актьорите и не ми се ще да стане така и с моето дете. Ще му е много по-трудно, ако реши да тръгне по нашия път.

С какво се занимаваш в свободното си време?

Обичам да пея и да слушам музика. В момента учим сина ни да говори, вече ходи. Обичам да пътувам, да съм сред природата, независимо планина или море. Едно от любимите ми места в България е Белоградчик.Sofia

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай