С безконтактни карти и в градския транспорт?

Картите PayPass на MasterCard и payWave на Visa имат една характерна особеност – с тях плащате малки суми мигновено, като доближите картата до терминала. Чувате един продължителен одобрителен сигнал и това е всичко.

Представете си, че така можете да плащате не само в ресторанти за бързо хранене, кина, магазини и бензиностанции, но и в автобусите и трамваите на градския транспорт. Няма да се притеснявате, че нямате точно един лев за билет или че можете да изтървете автобуса, докато чакате на опашка.

Едно проучване в САЩ, с което MasterCard искат да разберат какви са настроенията на хората по този въпрос, дава интересни резултати. Основно притеснение за 65% от пътуващите с билет е, че няма да имат достатъчно пари, за да се качат в автобуса. 36% наистина са изпадали в подобна ситуация. Почти всеки втори е изпускал автобус, докато чака на опашка, за да си купи билет или да зареди пари в картата си за градския транспорт.

Безконтактните плащания са позната технология в САЩ. Там безконтактните карти се използват редовно в различни търговски обекти, а популярност постепенно набират и мобилните плащания. Така 66% от анкетираните биха плащали с безконтактна карта и за транспорт, а 47% биха използвали мобилния си телефон, за да си заплатят разходката с превозното средство.

Вече можете да опитате удобството на безконтанктните и картовите плащания изобщо в таксита в София. Вие бихте ли плащали с дебитна или кредитна карта билета си за автобуса или метрото?

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Имам по-добра идея :
    Градския транспорт да е безплатен, а парите нужни за него да се взимат от акцизите за горивата. Така ще се стимулира НЕкарането на автомобил, а пък за тежкарите с автомобили ще има повече свобода по улиците при така намаления трафик

  2. Идеята е добра, но от друга страна нямам много доверие в електронната система, която ползват. Често не таксува коректно. На първо време ще е добре в бюрата за карти и билети да има POS терминали.

  3. Язък... като видях заглавието в Twitter и реших, че вече сте го реализирали в България... не че ползвам много градски транспорт, но именно поради това - щеше да е много удобно. Хората, които пътуват редовно си купуват абонаментни карти и т.н.

    Та аз лично много ще се изкефя, ако стане възможно, но честно казано - имам голямо съмнение, защото поне в София, още не могат да оправят картите от един вид транспорт (метро) да работят в трамвай... да не говорим, че в неелектрическия транспорт (автобуси) вървят само хартиените билетчета.

    Между другото - на безконтактната карта трябва ли да ми иска ПИН, когато се използва безконтактно? Бях останал с впечатлението, че не иска, но плащах на OMV и се наложи да въведа ПИН. POS терминалът беше ваш, картата е MasterCard - също ваша.

Коментирай