Любопитни факти за страната Нова Зеландия:

С 2.5 млн. коли за 4 млн. души население, Нова Зеландия е с най-висок рейтинг по притежание на автомобили в световен мащаб.

Новозеландците използват автобус за своите пътувания в едва 2% от всички реализирани почивки. Още по-незначителен е броят на местните, ползващи влак по същата причина - 1%.

От началото на 80-те години, когато в Нова Зеландия са се отглеждали над 70 млн. овце, до 2008 г. техният брой е намалял на 39 млн. Сега на глава от населението се падат по 9 овце. Това обаче не е довело до спад в процента на износ на овче месо от страната - тя държи 50% от световната търговия.

Сравнени с други нации, новозеландците не са големи пиячи, въпреки отличното вино, което произвеждат. Средностатистическият гражданин изпива годишно:

5% по-малко от средностатистическия австралиец

12% по-малко от средностатистическия британец

30% по-малко от средностатистическия немец

40% по-малко от средностатистическия ирландец

Монетният двор на Нова Зеландия е институция, общопризната с майсторската изработка на продукцията си. Освен с изсичане на монети и предоставяне на златни кюлчета, те са познати и като световна марка в предлагането на лайфстайл продукти, изработени от ценни метали - произведения на изкуството, колекционерски монети, ВИП подаръци и бижута.

Монетен двор

Новозеландският монетен двор съществува от повече от 40 години и е единственият в Океания, който работи с ценни метали. Първокласното качество, с което са се доказали на световно ниво, се осигурява чрез постоянен производствен и качествен контрол.

Монетният двор на Нова Зеландия произвежда монети, медальони, кюлчета и бижута по поръчка на редица световни институции, корпорации, асоциации и частни инвеститори.

На българския пазар ексклузивен партньор на новозеландския монетен двор е Първа инвестиционна банка.

В офисите на ПИБ можете да откриете:

Лимитирана колекция от четири сребърни монети „Птиците на остров Фиджи"

Лимитирана колекция от четири сребърни монети „Ретро автомобили от 30-те години"

Монета за Годината на плъха

Монета за влюбени

Лимитирана колекция от монети „Мотори"

Часто предлаганите колекции монети са издадени в лимитирани серии от максимум 3500 броя. Всички те имат номинална стойност от 2 новозеландски долара. Могат да се използват и като официална разменна монета на островите Кук и Фиджи.

Интересни факти:

Монетният двор използва злато и сребро само от залежите на Нова Зеландия.

Те са най-големият производител в Нова Зеландия.

Едни от първите в света,които приемат .9999 стандарта за чистота на златото в кюлчетата

Златното Киви" се предлага на местния пазар през 1982 г. и вече е придобило славата на златен инвестиционен продукт там.

Златно киви

Сребърната папрат" е другият символ на Нова Зеландия, отразен в колекциите на монетния двор.

Сребърна папрат

Златодобивната промишленост в страната на птицата киви има годишно производвтво в размер на приблизително 11.8 тонера (250 млн. долара).

Монетният двор на Нова Зеландия изработва колекционерски монети по поръчка и по повод чествания на значими годишнини. Такива са по случай 50-годишнините от излитането на „Спутник" в Космоса и изкачването на Еверест с личния подпис на Сър Едмонд Хилари, които, заради уникалността си, веднага след пускането придобиват колекционерска стойност.

Спутник

Коментари

  1. Много интересна статия, поздравления!

Коментирай