Интервю за FibankNEWS с Ути Бъчваров

Ути, с какво ще изненадаш феновете на твоите рецепти в четвъртата книга от поредицата „Животът е вкусен“?

Това е специално издание. Тази година съвпада и с 20-годишнината на предаването. Опитах се да подбера една квинт есенция от рецепти, подходи към храната, човек да се чувства щастлив с приятели. Надявам се, че при повечето хора, при които сме гостували, се е получила тази амалгама от добрия спомен, вкусната храна, изключителният весел начин, по който ние я приготвяме. С екипа правим винаги всичко в стила на тоталното риалити, никога не сме си позволили да подготвяме нещо предварително. Всичко се прави на място на всяко едно от Новодомските партита. В книгата символиката на числото 20 е запазена, всичко е свързано с 20-годишнината - 20 най-добри десерта, 20 най-добри основни ястия и т.н. Човек може да открие и готови менюта, подготвени от мен с конкретни предложения,  може да ги използва и да импровизира. Аз съм от хората, които смятат, че в готвенето трябва да има свобода. В същото време човек трябва да знае къде е тънката червена линия на едно ястие да му се слага всичко и да се превръща в добре ухаещ болумач или да е изведено като концепция и да има предварителен замисъл, за да се превърне в нещо вкусно и деликатно.

Кой е любимият вкус на българина?

Аз съм с изключително оптимистични виждания относно вкуса на българина. Медиите за съжаление ежедневно ни показват, че хейтарството е любимият вкус на българина. Смятам обаче, че това не е така. По едно време се бяха поизгубили тези навици на българина да бъде гостоприемен. Сега обаче наблюдавам, че българинът до някаква степен е отвратен от индустрията в супермаркетите, от храна, която е направена без любов, без вкус. Има едно завръщане към това човек да си направи сам киселото зеле, да си направи колбаси, дори да помоли някой, живеещ на село, да му гледа едно прасе. Това неминуемо довежда до едни събирания, българинът започва да се връща към едни вкусове отпреди 30-40-100 години, които са част от имиджа на нашата страна.

Имаш ли любима рецепта?

Винаги се измъквам с една фраза – дори и на хора, които като мен обожават да готвят, любимата им рецепта е да си измият ръцете, да кажат наздраве е да седнат на вече сложена маса, така че всички онези които мислят, че ние известите кулинарни готвачи не обичаме да сядаме на вече готови маси, не е така. Много обичаме. Ям това, което ми е сервирано. В последствие може да дискутираме едно или друго, но не съм от хейтърите.

Можеш ли да ни разкажеш за някой забавен момент по време на снимки с новодомци?

Имаше един случай, при който се оказа, че новодомците, при които отиваме, нямат маса. Те много разчитали, че ще могат да отскочат да си купят маса в деня на снимките, но в крайна сметка не успяха. Действието се развиваше малко преди Нова година, страхотни задръствания навън и аз понеже имам джип казах „Добре“. Оставих Роската да сготви нещо, взехме и оператора с нас и отидохме до другия край на София, в магазин, в който имаше масата, която домакинята си беше харесала. Те също бяха с нас – майката беше с малко детенце. То реве в колата, задръстванията са уникални. Отидохме в магазина. Прибираме се след три часа в къщата на новодомците заедно с масата, но се оказва, че липсват части за нейното сглобяване и после чакахме още няколко часа, за да ни доставят липсващите части. Но накрая всичко беше готово.

Имахме и един случай, в който новодомците казват „Ние ще сме 7-8 човека.“ В един момент виждаме на място, че в двора се носят маси за около 50 човека. Оказа се, че родата се събира от 60-70 човека и се наложи веднага да реагираме с повече продукти.

Това е едно от предизвикателствата на тези новодомски партита. Всеки един от хората, които са избрани, поставят различни задачи – има някои не ядат ядки, други не искат морски  продукти, други обичат да ядат американски стекове, но не обичат кървавото месо. Събитията са в различни краища на България. На година правим около 50 хиляди километра само с новодомските партита.

С тази натоварена програма как успяваш да балансираш между личния и професионалния живот?

Много е трудно. Всеки път си обещавам, че ще си дам повече почивка. И като звънне телефонът и ни помолят да се сготви някъде за голям празник, аз съм много организиран човек, имам много добър екип и това е една от причините да се справяме винаги.

Вкъщи кой готви?

Аз имам едно правило, че дори и да съм снимал цял ден, храната за вечеря трябва да бъде прясно приготвена. Не обичам да ям претоплена храна. Винаги си приготвям нещо. Обичам да тренирам в добрия смисъл на думата сетивата си и усещането си да приготвям храна във всеки един удобен момент. Това е и причината да не ходя по много ресторанти, въпреки че съм много любопитен, следя мои колеги какво правят. Но непрекъснато човек трябва да експериментира, защото това да вадиш от шапката на фокусника образно казано рецепти всеки ден, те трябва да имат своята проверка. Аз не си позволявам да хвърлям в ефира и интернет рецепти, които не са проверени и това изисква доста време, а и лично участие – снажната ми фигура е пример за това.

 Какво би посъветвал хора, които все още се колебаят дали да закупят свой собствен дом?

В психологията, в нрава, в битието на българина – домът винаги е бил постаментът, върху който се гради щастието – домът е една територия, която българинът желае да притежава. Самата емоция от това да имаш дом е може би най-хубавото нещо. Радвам се, че все повече и повече българи се решават да сбъднат тази своя мечта – да имат свой собствен дом. Икономическата активност в България се променя за добро. Има работа. Човек трябва да мисли и да иска да живее не след 20 години, а сега.

Как реши да вземеш участие в календара на Fibank и каузата, която той подкрепя?

Да те поканят да участваш в един такъв имиджов проект, който е една прекрасна идея на Иван и Андрей в партньорство с Fibank, който подкрепя двойките с репродуктивни проблеми и е за бъдещето на децата на България, е чест. Надявам се, че всички колеги, които се включиха, мислят по този начин. В крайна сметка подпомагаме духа на България, на провославието по нашите земи, което е много важно.

Най-новата книга на Ути Бъчваров "Най-добрите рецепти за 20 години в ефир" вече може да бъде открита в книжарниците в цялата страна.

В рамките на четиригодишното си партньорство Ути Бъчваров и Fibank вече са реализирали 140 новодомски партита. Те бяха проведени в новите домове на различни клиенти, закупили имот с жилищен кредит от Fibank. Събитията са част от промоционалната кампания на банката за жилищни кредити.

Само през 2016 г. 35 новодомци спечелиха  парти в дома, придобит с жилищен кредит от Fibank. Новодомското парти – подарък, е изцяло по техен вкус. Ути и неговият екип, се грижат за доброто настроение и вкусотиите на масата.

В най-новата книга "Най-добрите рецепти за 20 години в ефир", читателите ще могат да намерят за първи път специални менюта за всеки повод, както и да прочетата някои от най-интересните новодомски истории.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай