Впечатление правят опитите на училищата да скъсят разстоянието между образователната програма и прилагането на наученото на практика. Така, например, за дванадесети по ред път се състоя панаир, на който ученици от Националната търговско-банкова гимназия демонстрират своите познания и умения. В него тази година участие взеха и ученици от Частната професионална гимназия по банково дело, търговия и финанси.

Проектът „Интегративно практическо обучение” им позволява да се вживеят в ролята на управленски екипи, които създават и развиват търговски банки, митници и фирми. А работата по тях започва още в десети клас. През това време учениците формират практически знания в мотивираща среда.

Разходихме се до панаира, за да поздравим отбора, който подкрепихме в това интригуващо състезание – УТБ „Про Вижън Банк” АД. Около техния щанд на изложението се бяха събрали много „клиенти”, желаещи да открият свои депозити и влогове, да кандидатстват за потребителски кредит, да си издадат дебитни и кредитни карти, както и да получат повече информация за всички услуги, предлагани от Учебната търговска банка.

Младите банкери отговаряха на въпросите на своите клиенти, като обръщаха особено внимание и на оценяващото ги жури. Разбира се, една от основните цели на това изложение е учениците да получат оценка за своето представяне. Критериите, които се вземат предвид, са много – познания по темата, процедури и практики, качество на обслужването и материалите, подход при рекламата на бизнес проектите. Не успяхме да се запознаем с журито, но пък се разходихме покрай щандовете на всичките 50 учебни предприятия, участващи на изложението.

Направи ни впечатление ентусиазмът, с който учениците изпълняваха своите професионални задължения – посрещането на клиентите, представянето на услугите и продуктите на банките и фирмите. И въпреки че и други банки ни предложиха своите услуги, ние вече си бяхме издали дебитни карти от УТБ „Про Вижън Банк” АД, а обмисляхме и откриването на депозит при тях.

Поздравихме ги за усилията, които бяха положили за подготовката и представянето на своята банка. А впоследствие дойде и отличната новина. Бяха спечелили заслуженото първо място сред Учебните търговски банки! Предстоят им още много предизвикателства, в които да доказват себе си, както и участие в международен панаир. А аз нас беше чест да им помогнем. Бихме искали да изразим задоволството си, че такъв тип обучение се прилага и в България, възпитавайки състезателен дух и награждавайки вложените усилия. Още веднъж, браво на отбора на УТБ „Про Вижън Банк” АД, на Националната търговско-банкова гимназия и г-жа Емилия Иванова, директора на гимназията.

Коментари

Коментирай