Мишката е първият знак в дванадесетгодишния китайски зодиакален цикъл. В Китай свързват животното (наричано в някои диалекти плъх) с трудолюбие, находчивост и упоритост, а в Япония мишката е спътник на бога на щастието. Нещо повече: на Изток липсата на мишки в дома или нивата се приема като знак за бедност и нещастие.

Предстоящата година ще бъде време за ново начало, за осъществяване на успешни проекти и инвестиции. Най-добрият талисман за нея е метална фигурка на мишка. 2020 г. ще премине под знака на металната бяла мишка, която символизира лидерството и късмета във всички сфери на живота. От древни времена в Китай родените през тази година деца са посрещани като подарък от съдбата. През цялата година благородните метали ще са издигнати на пиедестал. В облеклото се препоръчва да преобладават бяло, синьо, зелено и златисто.

Традиционно Fibank предлага на своите клиенти сребърна монета от 1 тройунция с проба 999/1000 с многоцветно изображение „Година на мишката“ от Новозеландския монетен двор. През годините този тип монети, разпространяван от Fibank в качеството и на официален представител на Новозеландския монетен двор, се наложи на пазара заради високото си качество и атрактивната опаковка.

За инвеститорите банката предлага златно и сребърно кюлче „Година на мишката“ на водещата швейцарска 

рафинерия ПАМП. Кюлчетата са украсени с авангардно двустранно изображение на покровителя на новата година по лунния календар, маркирани, съгласно изискванията на Лондонската метална борса (LBMA) и пакетирани в сертификатна опаковка. Златното кюлче е с тегло 5 г и най-висока чистота на метала - 999.9/1000, а сребърното е с тегло 1 тройунция (31.1035 г) и проба 999/1000.

На тях покровителката на новата година е изобразена с китайска монета в устата – символ на богатството. Неслучайно, в Китай в началото на годината на мишката е прието да се подарява сребърна монета, която да привлича късмета. Смисълът на това поверие се засилва и от традицията през високосна година, каквато е 2020, да се носи, купува и подарява нещо сребърно.

Повече информация ще откриете в онлайн магазина на банката: www.my.fibank.bg/GoldShop

 

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай