Предстоящата нова година по лунния календар ще премине под егидата на Зеления дървен дракон. Тя започва на 10 февруари 2024 и приключва на 28 януари 2025.

Това е една от най-нетърпеливо очакваните години на изток, тъй като се вярва, че ще бъде година на възход, нови възможности и изобилие.

Драконът е единственият знак от лунния календар, който не е реално съществуващо животно, а митично същество. Въпреки страховития си вид, според китайската митология, драконите са небесни същества - символизиращи щастие и благополучие. Тези легендарни създания съчетават в себе си смелост, страст, гъвкавост, амбиция, творческа искра и интелигентност. Отново според китайската митология, именно драконите помагат на хората да печелят важни битки и да преодоляват препятствия.

Драконът е петият символ в 12-годишния цикъл на китайските зодиакални знаци. Под знака на дракона са годините: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024. Родените под знака на Дракона имат изключителни творчески способности и лидерски умения. Те успяват да постигнат целите си и да намерят решение на всеки проблем. Остроумни и благородни, те винаги са съпътствани от много и добри приятели.

Годината на Зеления дървен дракон се свързва с елемента дърво и то с младо, свежо, пълно със сила и гъвкавост растение. В символичен план зеленото е цвят на надеждата, така че трябва да очакваме настъпването на период, изпълнен с човечност, с подкрепа за по-слабите, с нови възможности за развитие. Новата година по лунния календар ни подготвя редица приятни изненади, от нас се изисква да реагираме своевременно и да се адаптираме бързо към новите ситуации.

Цветовете на предстоящата нова година са червеният (който свързваме с огъня, бълващ от устата на дракона, но и с любовта и енергията) и зеленият – на елемента дърво, късмета, надеждата и обновлението. Препоръчително е да се носят бижута от благородни метали и дърво, защото небесният покровител на 2024 г. не обича фалша и имитациите. Най-популярни за годината на дракона камъни са ясписът и тигровото око. Талисман за родените в годината на дракона е сапфирът.

 

По традиция Fibank предлага инвестиционни продукти, посветени на новата година по китайския календар. Сребърна монета и сребърно кюлче.

 

Сребърна монета на Новозеландския монетен двор за Годината на дракона 2024


Монетата е от 1 тройунция сребро, проба 999/1000, диаметър 40.7 мм, с релефно цветно изображение на дракон-покровител на предстоящата нова година по лунния календар. Продава се в луксозна кутия и е придружена със сертификат.

Интересен факт за монетата е, че за първи път на опаковата страна на монета, посветена на китайския календар, виждаме лика на новия британски монарх – крал Чарлз III.

Тираж: 2024 екземпляра

ЦЕНА: 160 лв.

 

 

 

Сребърно кюлче „Година на Дракона“

сребро проба 999/1000 1 тройунция

Кюлчето е представено в стандартната сертификатна опаковка на швейцарската рафинерия ПАМП и в кутийка на Fibank. За първи път инвестиционно кюлче има декорация от двете страни: изображението на дракон върху лицевата страна продължава и върху опаковата.

 

Цена: 110 лв.


Всички продукти, посветени на Годината на Дракона, можете да разгледате в нашия онлайн магазин:
https://my.fibank.bg/GoldShop 

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай