Темата за оптимизиране на разходите е особено актуална в наши дни. И все по-често се чуват призиви да се „отървем” от излишните разходи, да се ограничим в харчовете си, да бъдем разумни, когато правим покупки. Както винаги няма универсално правило и всеки един от нас сам определя какво, кога и как да купи или от какво да се „отърве”, но ние смятаме, че разумното управление на кредитните карти може да ни бъде от полза в една такава ситуация, като: първо ни помага да посрещнем непредвидени разходи, второ ни помогне да формираме у себе си финансова дисциплина и трето не на последно място да изгради нашата кредитна история и от там да формира нашата кредитна репутация.

Как да управляваме кредитната си карта е винаги актуална тема, по която всеки един собственик на карта има какво да каже. За това споделяме няколко идеи сега с вас как ефективно да управляваме кредитната си карта, така че нейното използване на бъде удобство и удоволствие за нас, а не финансова тежест. Надяваме се да ни споделите и вашия опит – какви са вашите малки тайни за управление на кредитните ви карти?

Правете план как ще изплатите направената покупка с най-малко усилия. Правенето на такъв план е особено подходящо, когато възнамерявате да направите по-голяма покупка с кредитната си карта. Ако правилно определите времето, за което можете да върнете сумата и приходите, които ще имате за този период от време, направената на кредит покупка няма да утежни личния ви бюджет. Банките предлагат различни възможности за изплащане на задълженията и от вас зависи да определите как точно ще направите това. Единият вариант е като заплащате минималната вноска, която е определена от Банката. При кредитните карти, издадени от ПИБ минимална вноска е 3% от сумата използвана като кредит, но не по-малко от 10 лв. Вторият вариант е да правите произволни месечни погасителни вноски, но те не трябва да бъдат по-малки от минималната погасителна вноска, определена от Банката. Не бива да пренебрегвате и факта, че когато правите покупки с кредитна карта можете да се възползвате и от 45 – дневния гратисен период, при който не заплащате лихва, но само ако изплатите цялата сума до нивото на кредитния ви лимит. Така на практика вие използвате безлихвен кредит.

Поддържайте баланса по кредитната си карта в оптимални граници. Поддържане на минимален процент от дължимата сума по кредитната карта е оптимален вариант, като това е пряко свързано с планирането на харчовете и изплащането им. Като планирате правилно последователността на своите покупки лесно ще можете да поддържате процента на използван кредитен лимит по картата си, като ако използвате 30% от кредитния си лимит е много добре, а 10% е оптимално!

Плащайте редовно и навреме месечните си вноски. Това не е призив който една банка отправя към своите клиенти. Това е разбирането ни, че този подход ще помогне на всеки един от нас да разпредели равномерно изплащането на използвания кредит по кредитната си карта. Като погасявате редовно вноските си ще избегнете трупането на наказателни такси и ще останете в кредитния регистър на банката в графата редовен платец, което дългосрочно може да бъде само във ваша полза.

Следете плащанията, които правите с кредитната си карта. Следенето на направените плащания може да бъде ефективно в два аспекта. От една страна проследяването на направените харчове ще ви помогне да направите равносметка какви покупки сте направили и на каква стойност, като по този начин ще ви помогне да управлявате ефективно личното си счетоводство. В този случай може да ви бъде полезна новата информационна услуга на ПИБ Моята Фибанк (my.fibank.bg) чрез която да проверявате онлайн месечните си извлечения по кредитните карти. Като опция на услугата е възможността да запишете данните в различни удобни формати – pdf или excel и така много лесно и удобно можете да водите личното си счетоводство. От друга страна следенето на плащанията ще ви даде и допълнителна сигурност за евентуално нерегламентирано използване на вашата карта. В тази посока ПИБ предлага услугата „SMS съобщения за авторизации с банкови карти”. Клиентите, които желаят да се регистрират за тази услуга, могат да получават sms известие всеки път, когато правят плащане с кредитната си карта. Освен практично за следене на разходите и пазене на информация с точни дати и суми, услугата е полезна в случай, че картата ви попадне в недоброжелателни ръце.

Внимателно определете броя кредитни карти, които можете да поддържате. Специалистите в развитите икономики съветват техните клиенти да поддържат максимум до 6 кредитни карти. В България проникването на кредитни карти не е толкова голямо и по всичко личи, че на този етап българският картодържател е много по-внимателен от западноевропейския или американския. Нашият съвет е винаги да подхождате с необходимата отговорност всеки следващ път, когато можете да си издадете нова кредитна карта или да редуцирате броя на кредитните карти, които притежавате към момента, така че да не утежнявате личния си бюджет.

Ние сме реалисти и знаем, че в съвременния свят притежаването на поне една кредитна карта е въпрос на изключително удобство и практицизъм. С малката пластика можем да си купим желаната книга по интернет, да платим билетите за дългоочакваното пътуване в чужбина, да наемем кола под наем и още много други неща, които искаме да притежаваме сега и веднага и когато правим това разумно ние осигуряваме собственото си спокойствие.

Очакваме вашите идеи.

Коментари

Коментирай