Каква е подходящата възраст, за да започнете да въвеждате детето си в света на парите? light bulb

Някои специалисти твърдят, че подходящата възраст е около 6-7 години, когато детето става по-самостоятелно и тръгва на училище. Други споделят, че още на около 4 години, в детската градина, децата вече осъзнават важността на парите, познават числата, знаят да броят и могат да направят първите си стъпки в уроците по финансова грамотност. Първите съвети детето е добре да получи именно от собствените си родители, като е важно да му бъдат показани реални ситуации от ежедневието, за да разбере ролята на парите.

 

Можете да посетите банков офис, ако решите да откриете сметка на вашето дете, депозит и дебитна карта card

Колкото и да разказвате на детето си какво представлява един банков офис и какви услуги и продукти предлага, няма нищо по-добро от запознаването на вашето дете на живо със средата. Най-подходящият момент за една от първите му срещи с банков служител е откриването на сметка специално за него. Детските банкови карти са все по-предпочитани за разплащане и от родители, и от деца, като изместват носенето на пари в брой. Предимствата детето ви да има дебитна карта са толкова много:

детето няма шанс да загуби пари в брой;

плаща лесно и бързо;

има ограничен дневен и седмичен лимит;

следите в реално време за какво и къде харчи средствата.

Освен това за тийнейджърите (14-18 години) можете да изберете вариант дебитната карта да бъде дигитализирана в неговия телефон, ако вече има собствен такъв, или в неговия часовник. Към тийн дебитните карти Fibank предлага и спестовна сметка Smart Teen, в която през приложението MyFibank детето може да отделя средства и да спестява. И не на последно място картите за тийнейджъри позволяват и покупки в интернет, като лимитът е предварително одобрен от родителя.

 

Помогнете на децата, като им зададете постижими финансови цели money

Идея: След няколко месеца сте планирали да реализирате мечтаната зимна ваканция. Споледеле на вашето дете, че имате точно три месеца, за да спестите средства за пътуването. Предложете му и то да се включи, като спести джобни пари за себе си. За да го улесните, в зависимост от неговата възраст, можете да му обособите един отделен буркан-касичка с етикет: Джобни за зимната ваканция, където детето да отделя периодично средства и след това да може да ги харчи за себе си по време на ваканцията. Ако вече детето ви има депозитна сметка и дигитално банкиране, тогава, разбира се, приложете този инструмент в действие.

 

Ролята на технологиите и геймификейшъна при представянето на ролята на парите пред детето phone

Игровият подход, известен като „геймификейшън“, се използва все по-често в образованието на подрастващите. Той е по-достъпен за децата и така те научават по-бързо и лесно любопитна информация под формата на игри в приложения. Технологиите позволяват в наши дни да покажем на децата и финансовия аспект в нашето ежедневие и ролята на парите.

Парите са ресурс и това е много добре представено във всяка една игра, в която детето създава свой град например. За да изкарва пари и да може да закупи желани стоки в магазините на този град, първо е важно да си изработи парите с определени дейности – като посажда плодове, зеленчуци, посеви, като ги обработва, а след това продава и т.н. Тук ролята на родителя е първо да подбере подходящ тип приложения – игри и второ: да обясни логиката на детето, че и в реалния свят парите се изкарват, след като си извършил определена работа, търгувал си стока и т.н. Важно е да се обясни на детето, че парите са средство, благодарение на което можеш да пазаруваш, а също така да заплащаш ресурси и услуги, които използваш в ежедневието – като интернет, телевизия, ток, вода и други.

 

Говорете открито с детето си за пари speech

Споделяйте му за това как спестявате средства, за да закупите нов автомобил или дом, за екскурзия или планиран ремонт. Давайте добър личен пример, като винаги плащате месечните си задължения в срок. Разкажете му и в какво инвестирате вашите заделени средства. Говорете открито за вашите банкови карти, защо и кога използвате дебитна или кредитна карта. Давайте му пример в реална среда, когато пазарувате в магазин, или когато резервирате вашия следващ хотел за зимната почивка. Говорете му и за сигурност и как са защитени вашите пари. Започнете обучението на вашето дете по финансова грамотност възможно най-рано, когато усетите, че то е готово да се запознае със света на парите. Така ще бъде по-добре подготвено за предизвикателствата и динамиката на нашето ежедневие.

 

 

 

 

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай