В началото на месец август в Банско отново ще можем да чуем едни от най-талантливите музиканти. Международният джаз фестивал в Банско вече се е изградил и наложил като традиционен празник на музиката. Тази година обаче е специална за него, защото празнува своя 20 годишен юбилей.

Интервю с д-р Емил Илиев, създател и организатор на Международния джаз фестивал Банско

Г-н Илиев, Fibank отново е генерален спонсор на Международния джаз фестивал Банско. Тази година изданието е юбилейно. Какво сте подготвили на зрителите?

Това е най-грандиозното издание на фестивала и програмата е изпълнена с изключително известни изпълнители. На сцената ще бъдат 31 състава, които в продължение на девет вечери ще радват публиката. Трябва да отбележим, че Fibank  е за 15-та поредна година генерален спонсор на фестивала. Зрителите трябва да бъдат особено благодарни за тази подкрепа на банката.  

Фестивалът е посещаван и от много чужденци в последните години. Как успяхте да постигнете такава голяма популярност извън границите на България?

Още от самото начало аз включих много мои приятели от различни страни по света да помагат за популярността на това събитие и с гордост мога да отбележа, че повече от 100,000 чуждестранни туристи са били сред зрителите в Банско. Повече от 20 туристически  агенции за меломани в различни европейски страни рекламират нашия фестивал. 

Какво стои зад създаването на такава разнообразна фестивална програма?

Аз отделям изключително много време да слушам различни изпълнители, както на живо, по време на пътуванията ми по света, така и чрез възможностите на интернет. Освен това много мои приятели ми препоръчват отделни състави, които са им направили впечатление, слушайки ги на концерти. За мен много важно условие е да се направи добър баланс между джаз и поп изпълнители в програмата на един такъв фестивал. Факт е, че публиката с всяка изминала година се увеличава и все повече спонсори и почитатели ни подкрепят.

 За поредна година ще гостуват едни от най-изявените имена в джаза. Какво ново ще представят пред публиката?

Всички изпълнители са подготвили изненади, за някои от които дори и аз не знам. Голямата джаз изпълнителка Пати Остин ще изнесе специален концерт на 12-ти август, посветен на легендата Ела Фицджералд, чиято 100-годишнина ще отбележим в Банско. Любимката на публиката в Банско – Кенди Дълфър – която ще ни гостува за трети път, е подготвила съвсем нова програма с много фънк и хип-хоп елементи и многоброен състав. За пръв път у нас ще гостува известната швейцарска група “SEVEN”, която е много популярна в немско-говоряща Европа. Нов репертоар са подготвили словенеца Урош Перич, известен като „белият Рей Чарлз” заедно с Белградски биг бенд, и хърватската певица Лана Янянин. Най-добрият буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер е отново сред участниците във фестивала. Публиката ще има възможността да чуе за пръв път и една от звездите на „Инкогнито”  - Тони Момрел – който ще ни гостува със свой собствен проект. Сред значимите гости на фестивала е и легендата Мънго Джери, който ще закрие фестивалната програма. Българското участие е много разнообразно и сред изпълнителите се открояват Марио Станчев, Камелия Тодорова, Йълдъз Ибрахимова, Хилда Казасян, Васил Петров, Сентиментал Суингърс с Биг бенд Благоевград и специален гост Михаил Йосифов, Любо Денев и Весела Морова, Петър Салчев, и други. Много значимо е и италианското присъствие на фестивала – Патриция Лакуидара, Спагети Суинг, Рондела и други.      

От 19-годишната си възраст пианистът Аксел Цвингенбергер пътува по света като истински посланик на стила буги-вуги (Boogie Woogie). Роден е през 1955 година в Хамбург, Германия.

Как се разви фестивалът за тези 20 години? Какви цели си поставяте занапред?

Както аз нерядко се шегувам, но искрено вярвам, че това ще се случи, е да направим Банско по-известно от Монтрьо. За целта е необходимо в Банско да се построи покрит летен театър с поне 2500 места, както и една голяма мултифункционална зала, която да се използва и за фестивала.

Кенди Дълфър www.candydulfer.nl Родена е в Амстердам – Холандия, баща и е известният джаз саксофонист Ханс Дълфър.

 Защо читателите трябва да си отбележат събитието в календара?

Този фестивал е създаден за ценители на хубавата музика и благодарение на спонсорите той предлага изключително скъпа музикална програма, която зрителите слушат безплатно на площада. Ако трябва да чуете и видите поотделно всички чуждестранни изпълнители в нашата програма някъде по света, то всеки от вас би заплатил по 1200-1300 евро само за билети. 

Повече за програмата на фестивала >> ТУК

Материалът подготви Десислава Богданова, Главен специалист "Корпоративни комуникации" Fibank 

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай