В края на месец май се проведе деветото издание на престижния финансов форум „Шумът на парите“, който е единствената специализирана финансова конференция в България. Тази година Fibank (Първа инвестиционна банка) бе един от основните спонсори на събитието, а като лектори в някои от най-интересните панели се включиха г-н Живко Тодоров, главен финансов директор и член на УС на банката и г-н Петко Вълков, директор Частно банкиране.

Г-н Вълков бе лектор в панела „Лични финанси“, в който бяха обсъдени възможностите, които се разкриват пред всеки за постигане на по-висока доходност на неговите спестявания. h

"Би било добре всеки да си зададе цел, която да спестява. Според мен 10% от доходите е добра първоначална цел за дела, който може да бъде спестяван и насочван към по-рискови инвестиции, а те, от своя страна, да носят по-високи доходи", заяви г-н Вълков в отговор на въпрос каква част от доходите трябва да бъдат заделяни за по-рискови инвестиции. 

"Инвестиционните фондове отбелязаха силна година - към края на март 2018 г. те управляват 3.6 милиарда лева общи инвестиции. Интересното е, че спрямо предходната година ръстът на активите е впечатляващ - около 20%", каза още г-н Вълков.

Според него голяма част от този ръст се дължи на доброто представяне на капиталовите пазари по света, които реализираха много повече от 20% ръст през последната година, с което успяха да надминат дори и недвижимите имоти. Прави впечатление, че близо 65% от активите са разпределени към чуждестранни фондове. Те предлагат по-голямо разнообразие от стратегии - глобални, европейски, азиатски, развиващи се пазари, фиксирана доходност, корпопративни облигации с малко по-висок риск, но и с по-висока доходност. Вълков прогнозира, че индустрията и за в бъдеще ще продължи да бъде доминирана от чуждестранните фондове. 

"Делът на домакинствата и на дребните инвестиции възлиза на около 450-500 милиона лева. На фона на общите активи това е незначителен процент, но с повишаването на доходите, делът на индивидуалните инвеститори вероятно ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, особено на фона на ниските лихви по депозитите", коментира още той.

Централен фокус в дискусията бе отреден на финансовото образование. Според г-н Вълков „то трябва да стартира възможно най-рано, но не можем да очакваме, че в началното училище децата ще могат да боравят с финансови термини, като "опции" и "деривати".

Според него е добре децата да имат основни понятия за това какво представлява семейният бюджет и как се управлява, но отговорността за това знание трябва да бъде поета от родителите, а не от образователните институции.

Г-н Живко Тодоров взе участие в панела „Банки и небанкови финансови институции“, който традиционно предизвиква най-голям интерес сред посетителите на събитието. Във фокуса на лекторите бяха най-актуалните теми като нивото на лихвите по кредитите, цените на имотите и влизането на страната ни в Еврозоната.

Според г-н Тодоров лихвите по кредитите по-скоро ще вървят нагоре, но това зависи в голяма степен от решенията на Европейската централна банка, които у нас оказват ефект обикновено след година.

Ситуацията на имотния пазар не представлява надуване на ценови балон, а по-скоро цените на жилищата наваксват пазара. По думите му още 2012-2013 г. икономиката на страната е достигнала предкризисните си нива, но чак сега се наблюдава ръст в активността на пазара на имоти.


„През миналата година ипотечното кредитиране отчете 8% ръст, което не се е случвало през последните години. Големият ръст на нови жилища в строеж и на нови издадени разрешителни за строеж ще провокира по-високо предлагане, което ще окаже задържащ ефек на цените на имотите през следващите години.“, стана ясно от думите му.

Всички участници в панелната дискусия се обединиха около тезата, че приемането на еврото у нас ще повиши доверието в страната, което ще провокира ръст в чуждестранните инвестиции. По думите на г-н Тодоров, влизането на България в Еврозоната е тема от 2007 г. насам, но при всички положения това ще се случи най-рано след 3 години, тъй като първо трябва да влезнем в така наречената „чакалня“.

Еврото ще вдигне доверието в страната. Ще влязат и много външни инвестиции, нещо, което позабравихме, след като го видяхме след 2007 г. След това инвестициите бяха заместени от еврофондовете, така че когато еврофондовете приключат, еврото ще ги замести добре“, каза банкерът.

Христо Христов

Христо е Мениджър „Корпоративни комуникации”. Той следи за тенденциите на финансовия пазар, планира, организира и участва активно в провеждането на маркетингови изследвания сред настоящи и потенциални клиенти на банката. Преди да се присъедини към екипа на Fibank, има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Личните му интереси са в областта на търговията с ценни книжа. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на пазара и състоянието на икономиката.

Коментари

Коментирай