Миналото на парите

Какво е можело да си купите с една шепа океански перли през 15 век? Каква е била тяхната стойност като разменно средство тогава и каква е тя сега?

Ако сте си задавали тези въпроси, е много вероятно да сте се питали и как се променя представата за „парите" през човешката история, как се заражда необходимостта от тях и на кой за първи път му хрумва да използва абстрактни символи вместо традиционни разменни средства като ценните метали или скъпоценните камъни?

Може би смятате, че възникването на паричното средство е следвало логиката на еволюиране и развитие на общностите в миналото. Но истината е, че е трудно да се открие такава логическа нишка. Или поне на това мнение са редица изследователи, проследили историята на зараждане на парите.

Първите пари

Ето и едни от първите прародители на парите:

  • В Месопотамия се търгувало със злато и сребро с опрелено тегло

  • Американските индианци използвали като разменна монета бели нишки, изтъкани от мъниста (wampum)

  • Южноафриканците си служели с декоративни метални предмети, наречени Манила

  • Икономиката на населението на о. Фиджи е била базирана изцяло на зъби от кит, които дори и в наши дни се използват за официална разменна монета

Първите „обменители на пари"

В Древни времена обмяната на монети била изключително печеливш бизнес. Поради лимитирания брой на изсечени монети, стойността на една монета е била сравнително субективно понятие. „Обменителите на монети" търгували на пазара наравно с останалите търговци на храна и добитък.

В историята за възникване на термина „обменители на пари" се намесва дори и Исус Христос. При едно от посещенията си в храма в Йерусалим, той изгонва всички търговци, които разменяли блага и ценности помежду си вътре в храма.

Първите „ковчежници"

Ако сега златарите са хората, които посещаваме, за да ни направят уникално бижу, то през Средновековието в Англия те са били първите „ковчежници". А първите „сейфове" били мазетата на майсторите.

Тъй като носенето на огромно количество монети от злато и сребро е било неприятно занимание през тези далечни години, златарите предлагали възможността за съхранение срещу „разписка" с обема на депозираните монети. Много скоро хората установили, че е по-лесно да боравят помежду си с леките хартиени разписки.

Дървените пръчки на крал Хенри

Вярата, че дадено нещо има стойността на „пари" е от съществено значение не само в историята, но и в наши дни. Без тази вяра всеки от нас би могъл да избере своята уникална форма на паричен знак.

С тази вяра и със силата на властта си послужил английският крал Хенри I, въвеждайки като официална разменна единица рабоша. Той представлява гладка издялана пръчка или дъсчица, върху която се отбелязвали сметки, дати и други чрез врязване на чертички, дупки и други знаци. Крал Хенри използвал рабоша, разполовявайки го на две като символ на деноминацията и така въвел новата парична единица.

Тази рабош-система просъществувала цели 726 години. И въпреки че е част от историята за създаването на Британската империя, днес никой не знае за съществуването й.

Причината се крие в действията, предприети от Банката на Англия срещу тази система. През 1694 г. рабошите вече били заменени отново със сребърните и златни монети.

Това е само малка част от интересните факти в световната история за парите.

И ако наистина ви е любопитно, можете да продължите пътешествието си в миналото...

Коментари

Коментирай