Пръстовият отпечатък на бъдещето

* материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

Доверието е основополагащият камък на пазара на благородни  метали. На фона на все по-засилващата се в наши дни тенденция за фалшифициране на всичко, кюлчетата и монетите от злато, сребро, платина и паладий, са от най-привлекателните обекти за измама. За съжаление и най-добрите скенери за химически анализ „разчитат” състава на продуктите само на повърхността. А дебелината на едно кюлче от 50 грама, например, е цели 5 мм.

За да бъде наистина ефикасна автентификацията в търговската практика, 1(1)високотехнологичната платформа за нейното извършване трябва да отговаря на няколко изисквания:

  • Постоянно висока точност на резултатите;
  • Недеструктивен анализ;
  • Бърза и лесна за използване техника/технология;
  • Разходи, съответстващи на целта за постигане (cost efficient).

Обикновено методите, които не са лабораторни, са недеструктивни и достъпни, но не се отличават с висока степен на прецизност и изискват опитност, за да бъдат постоянно отчитани сигурни резултати. С малки изключения до днес индустрията беше принудена да поема голям риск и високи разходи по сделките си. С въвеждането през тази година на новата система VERISCAN - на швейцарската рафинерия ПАМП, тези проблеми ще бъдат решени. Чрез съвременна технология за сканиране, системата идентифицира за секунди всеки регистриран продукт от благородни метали. Бенефициенти на VERISCAN са както производителите, така и дистрибуторите и инвеститорите.

КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА VERISCAN?

VERISCAN е иновативна система, която ефикасно идентифицира всеки регистриран продукт от благороден метал и помага при откриването на фалшификати. Тази патентована технология е уникална в индустрията на благородните метали и ексклузивна марка на световноизвестната швейцарска рафинерия ПАМП. VERISCAN използва микроскопичната топография на металите – като пръстов отпечатък – за да постигне резултати с безпрецедентно висока степен на достоверност.

12

ПАМП улавя и съхранява данни от повърхността на продуктите още на производствената линия. От сега нататък по всяко време продуктите от благородни метали на рафинерията могат да бъдат идентифицирани за секунди чрез сертифицираното софтуерно приложение VERISCAN и обикновен скенер за документи.[1]

Автентификацията е с висока степен на достоверност и се извършва толкова лесно, колкото сканирането на документ. Не се изискват специални умения или обучение за потребителите.

Системата е стабилна и практична, така че обичайните за повърхността на изделията от благородни метали драскотини не оказват съществено влияние върху точността на данните. И най-важното - дори по-големи кюлчета могат да бъдат сканирани от шестте си страни за установяване на тяхната автентичност.

С VERISCAN ОБРАТНОТО ИЗКУПУВАНЕ Е БЪРЗА, ЕФИКАСНА И ВИРТУАЛНО БЕЗРИСКОВА ОПЕРАЦИЯ

VERISCAN намалява риска от фалшификати и ограничава разходите по сделката, както за дистрибуторите, така и за техните клиенти. Както при сканирането на пръстов отпечатък, продуктът от благороден метал остава напълно непроменен,  без нарушение на повърхността и може да бъде продаден незабавно.

НЕЩО ПОВЕЧЕ...

Рафинерията ПАМП въвежда и още една нова система, Beyond Precious™, която позволява на особено взискателните клиенти да определят приемлива за тях мина или тип мини за добив на благородни метали чрез комбинация от критерии. Всички фактори са взети под внимание, включително:

  • Новодобити вместо рециклирани метали;
  • Страни на добив;
  • Частично или напълно сертифицирани мини;
  • Мини, които отговарят на специфични екологични или етични стандарти.

Системата Beyond Precious може да бъде приложена върху цялата гама от продукти на рафинерията ПАМП: ляти и сечени кюлчета, както и продукти-полуфабрикат. Освен специалната маркировка, сертификат дава информация за произхода на метала и за критериите, приложени при избора му. Като една от само трите световни рафинерии, избрани за „референт”, както на Лондонската метална борса (LBMA), така и на Лондонската борса за платина и паладий (LPPM), рафинерията ПАМП е първата, която спазва високия стандарт и на двете борси за „отговорни” благородни метали, както и допълнителните критерии, свързани с мерките за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

[1] PC софтуерът и техническите характеристики на скенера трябва да отговарят на минималните изисквания, заложени от ПАМП. Изисква се и рамка за позициониране, която трябва да се закупи директно от ПАМП.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай