Решихме да Ви запознаем с талантливите студенти от НАТФИЗ и НБУ, които бяха избрани за стипендианти към социалния фонд на Съюза на артистите в България.

През 2014 г. Първа инвестиционна банка (Fibank) и Съюза на артистите в България обявиха официално своето дългосрочно партньорство – социална програма за подкрепа на талантливи студенти в областта на театралното изкуство и осигуряване на достойни старини на заслужилите българските артисти. Благодарение на социалния фонд, който Банката подкрепи, 8 талантливи студенти ще получат стипендии, с които да подпомогнат своето обучение и бъдеще развитие, а  16 пенсионирани артисти ще получават месечна добавка към своята пенсия.Aladin (1)

Първият ни герой е Аладин Осман – на 21 г. от с. Брястовец, близо до Бургас.  Следва специалност „Кукли” в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Той е един от осемте талантливи студенти, които бяха избрани за стипендианти към социалния фонд на Съюза на артистите в България. 

Как избра да кандидатстваш именно в НАТФИЗ?

Винаги съм искал да се развивам в тази сфера. Колебаех се между “Музикален театър” в Благоевград и специалностите „Кукли” и „Драма” в Натфиз. Благоевград ме привлече с това, че като цяло животът в града е по-евтин, в сравнение с този в София. Същевременно щеше да ми остава и време, за да работя и да помагам на семейството си. Семейството ми не разполага с особени  финансови възможности, но за мен винаги е имало. Родителите ми ме подкрепят за всяко мое решение. В крайна сметка избрах столицата и НАТФИЗ.

Какво повилия на решението ти?

Определящо в избора ми се оказа подкрепата на мой много близък приятел, който ме насърчи да следвам мечтата си. Избрах НАТФИЗ, а пък специалността Кукли избра мен.

Благодарен съм на родителите си, които винаги и във всичко са били до мен и за пореден път ме подкрепиха.

Къде можем да те гледаме?Aladin (2)

Аз съм едва второкурсник и изявите ми са само в Академията. В момента с колегите от класа ми репетираме върху нещо много интересно. Можете да ни гледате между 20 и 25 май в Учебния куклен театър в сградата на НАТФИЗ - на ул. “Стефан Караджа” 20. За сега не мога да издам върху какво точно работим, но обещавам, че ще бъде интересно!

Притеснява ли те това дали ще можеш да се реализираш по специалността си в България?

С моите колеги често си говорим „дали ще се реализираме след като завършим” „къде ли ще играем?”. Но аз вярвам, че с постоянство и усилията, които влагаме, ще се реализираме.

За какво ще използваш стипендията си?

Стипендията ще бъде от изключителна полза за мен и семейството ми. От сега съм решил, че половината от тази стипендия ще дам на родителите си – те имат нужда от тези пари.

Кои са любимите ти артисти?

Възхищавам се на двама артисти: Стоянка Мутафова – за нейния стил, чар и сила. Другият е Никола Анастасов – той е искрен и естествен както в живота, така и на сцената. Това е истинското изкуство. Този човек ме вдъхновява именно с това, че за толкова много години на сцената се е доказал като истински професионалист и най-вече човек.

Кои са любимите ти постановки?

Те са две: разбира се, „Госпожа стихийно бедствие” с неповторимата Стоянка Мутафова и ,,Лодка в гората“  на Мариус Куркински.

Как прекарваш свободното си време?

На практика нямам такова. Цялото си време прекарвам в Академията. Когато имаме часове, репетиции, дори свободното си време прекарвам с колегите си. В класа сме общо 20 души. Всички са страхотни, много талантливи и различни. Когато имам свободно време между часовете, го използвам, за да мога да свърша някаква текуща работа.

Имаш ли хоби?

Обичам да танцувам. Хип-хоп танците са моята страст и когато имам свободно време, обичам да танцувам.

За какво мечтаеш?

Мечтая си да успея в това, с което съм се захванал. За мен успехът не е едно голямо постижения, а да постигам малко по малко целите си, ден след  ден, по една малка стъпка към големите цели. Успехът е низ от малки победи всеки ден. Пожелавам си да сбъдвам целите, които съм си поставил сам пред себе си, както и да оправдая доверието и очакванията на моите колеги и преподаватели, които ме вдъхновяват.

Aladin

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

  1. Аладине,много се радвам за теб!Желая ти да сбъдваш мечтите си и да реализираш желанията си!Бъди все така упорит и трудолюбив и не забравяй,че всички те подкрепяме ,обичаме и ти желаем много късмет и успехи!

Коментирай