В края на миналата година съвместно с MasterCard представихме безконтактните плащания в България. Те надграждат досегашните възможности на банковите карти, с тях плащанията стават и с просто докосване на картата до ПОС устройството на касата в търговския обект. Всъщност безконтактните плащания решават едно съществено неудобство – дългия престой на касите в търговските обекти. Ако например сте си поръчали сандвич в ресторант за бързо хранене, избрали сте си книга или сте заредили няколко литра бензин, не е необходимо да подавате картата на касиера и той да я поставя в ПОС терминала. ПОС устройството, което приема безконтактни плащания, ще очаква да доближите картата и ще издаде кратък потвърждаващ звук, когато всичко е готово – доста по-бързо, отколкото с традиционните банкови карти, и много по-удобно от плащанията с банкноти и монети.

Безконтактните и мобилните плащания привличат все повече привърженици

През това време развивахме мрежата от търговски обекти, които ги приемат, и днес те са повече от 450 в цялата страна. Стремежът ни беше да обхванем онези, в които покупките обичайно са на по-ниска стойност (до около 50 лв.), обслужването е бързо (ресторанти за бързо хранене, кина, бензиностанции например), а потокът от клиенти е голям. Така не просто угодихме на любовта си към новите технологии, но успяхме да предложим решение за онези от Вас, които ценят удобството и бързината.

За да обобщим, предимствата на безконтактните плащания са:

  • бързината – отнемат само няколко секунди;
  • удобството – не очаквате ресто, не търсите точна сума, следите с лекота всяко плащане от мобилния си телефон или домашния компютър;
  • сигурността – в PayPass са заложени най-модерните мерки за сигурност;
  • международността - приемат се по цял свят, във все повече търговски обекти (над 350000 към момента по данни на MasterCard).

България е една от държавите, в които безконтактните плащания тепърва ще се налагат. В много държави, Великобритания и Франция например, картодържателите отдавна са свикнали с тях. В Турция пък, където новите технологии винаги са били на почит, безкоктантните и мобилните плащания са новата мода и все повече хора ги предпочитат пред плащането в кеш.

Технологията е нова за България, но въпреки това интересът към нея е голям и продължава да нараства. Междувременно на хоризонта изникват нови възможности, които ще направят плащането още по-практично, а и картодържателите, и компаниите желаят по-модерни и лесни начини за това.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Аз често плащам на мяста с такива терминали и почти никъде не ползват безконтактната функционалност. Единственото място, където знаят как става и винаги го правят, е кино "Арена". Доста пъти съм получавал негативен отговор с аргумент, че не знаят как точно се ползва.

  2. Здравейте, г-н Сербезов, Безконтактно можете да платите и покупки над 50 лв. В този случай е необходимо обаче не само да доближите картата до Пинпада на ПОС устройството, но и да въведете ПИН. Можете да получите разписка и в двата случая - плащане без и със въвеждане на ПИН код. Търговецът може да Ви издаде бележка и тогава, когато не въвеждате ПИН кода - това става с натискането на един бутон. Оставаме на Ваше разположение и благодарим за сигнала. Ще посетим отново търговския обект, за да проведем отново обучение. Поздрави!

  3. Искам да изкажа желание малко да ограмотите търговците, използващи тази технология. Онзи ден в ОМВ Мусагеница единият служител се държеше леко нагло и ми обясняваше че за сума над 50 лева не можело безконтактно и най-нагло и категорично отказа така да извърши транзакцията. На Вашият сайт пише че за суми над 50 лева пак може безконтактно, но вече с въвеждане на пин. Кое е вярното? И в кои случаи има бележка за мен?

Коментирай