В края на миналата година съвместно с MasterCard представихме безконтактните плащания в България. Те надграждат досегашните възможности на банковите карти, с тях плащанията стават и с просто докосване на картата до ПОС устройството на касата в търговския обект. Всъщност безконтактните плащания решават едно съществено неудобство – дългия престой на касите в търговските обекти. Ако например сте си поръчали сандвич в ресторант за бързо хранене, избрали сте си книга или сте заредили няколко литра бензин, не е необходимо да подавате картата на касиера и той да я поставя в ПОС терминала. ПОС устройството, което приема безконтактни плащания, ще очаква да доближите картата и ще издаде кратък потвърждаващ звук, когато всичко е готово – доста по-бързо, отколкото с традиционните банкови карти, и много по-удобно от плащанията с банкноти и монети.

Безконтактните и мобилните плащания привличат все повече привърженици

През това време развивахме мрежата от търговски обекти, които ги приемат, и днес те са повече от 450 в цялата страна. Стремежът ни беше да обхванем онези, в които покупките обичайно са на по-ниска стойност (до около 50 лв.), обслужването е бързо (ресторанти за бързо хранене, кина, бензиностанции например), а потокът от клиенти е голям. Така не просто угодихме на любовта си към новите технологии, но успяхме да предложим решение за онези от Вас, които ценят удобството и бързината.

За да обобщим, предимствата на безконтактните плащания са:

  • бързината – отнемат само няколко секунди;
  • удобството – не очаквате ресто, не търсите точна сума, следите с лекота всяко плащане от мобилния си телефон или домашния компютър;
  • сигурността – в PayPass са заложени най-модерните мерки за сигурност;
  • международността - приемат се по цял свят, във все повече търговски обекти (над 350000 към момента по данни на MasterCard).

България е една от държавите, в които безконтактните плащания тепърва ще се налагат. В много държави, Великобритания и Франция например, картодържателите отдавна са свикнали с тях. В Турция пък, където новите технологии винаги са били на почит, безкоктантните и мобилните плащания са новата мода и все повече хора ги предпочитат пред плащането в кеш.

Технологията е нова за България, но въпреки това интересът към нея е голям и продължава да нараства. Междувременно на хоризонта изникват нови възможности, които ще направят плащането още по-практично, а и картодържателите, и компаниите желаят по-модерни и лесни начини за това.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте, г-н Ангелов! Радваме се, че безконтактните плащания Ви допадат като идея. Продължаваме да увеличаваме броя на търговските обекти, които ги приемат, а с времето и самите търговци ще придобият рутината да ги обработват. Поздрави от нашия екип и приятни безконтактни плащания! :)

  2. Здравейте, г-н Вълков! Подготвяме пилотен проект за мобилни плащания, за който ще разкажем повече при първа възможност. Неговата идея е точно да наложи мобилните плащания в България. Благодарим Ви за интереса и поздрави!

  3. Наскоро Mastercard разшириха доста списъка с телефони с NFC, съвместими с PayPass. Можем ли да очакваме скоро от Вас и тази възможност за разплащане?

  4. Днес извърших първото си безконтактно плащане - без допир с ПОС, без ПИН и без подпис на бележката :) Самото плащане ми отне 3-4 секунди, но преди това продавачката търси 10 минути инструкцията как се работи с терминала :) Накрая все пак поиска да ми пипне картата, защото за първи път виждала такава. Супер удобен начин за разплащане и се надявам във все повече обекти да има такива ПОС.

  5. Здравейте отново, г-н Сербезов, В справка "Картови авторизации" се съдържат само авторизациите, т.е. онези плащания, независимо дали контактни, или не, при които има свързване с авторизационния център на банката. Възможно е безконтактните плащания на стойност под 50 лв. да не се отразят в тази справка, тъй като те могат да минат и без връзка с авторизационния център. По отношение на втората част от коментара: За да се активира безконтактният модул и за да види картодържателят дължимата сума, е необходимо търговците първо да изберат операция „покупка” и да въведат сумата за плащане. Това е необходимо, защото ПОС терминалите приемат и контактни, и безконтактни плащания. И занапред ще подпомагаме търговците в тези операции, като сме подготвили специални материали за целта. Поздрави и приятна вечер!

  6. 29.11.2011, извинявам се за грешката.

  7. Потвърждавам - не се вижда, ето референцията: 000ZCMG11333F174, осчетоводено на 29.22, вальор 25.11

  8. Само да отбележа, че и на мен така ми се струва - малките транзакции се извършват без обръщение към авторизационния център и съответно ги няма в справка картови транзакции. Сигурен съм че имах поне един такъв случай преди известно количество месеци. Ако сте го ревизирали междувременно - чудесно. И още едно неудобство - за да се плати безконтакно трябва предварително да се каже на служителя, за да цъкне сумата в неговия терминал, защото той виждайки картата, очаква че първо ще я сложи и после ще цъкне сумата, както се процедира с нормалните карти. Това не знам дали ще може да се оптимизира поне малко...

  9. Здравейте, Технологията все още е нова и сме сигурни, че с времето ще изгладим всички тези особености. Разбира се, разчитаме и на Вас. Винаги можете да ни пишете, когато в някой обект не успеете да платите безконтактно, а ние ще се погрижим да се отбием отново там, да обсъдим затрудненията със служителите и да проведем повторно обучение. Николай, можете да видите картовите авторизации и в Моята Fibank, и във Виртуалния клон преди осчетоводяването им по Вашата сметка. Поздрави! :-)

  10. За съжаление пред тази удобна технология има и някои спънки - изискването на подпис за дребни суми (пак ОМВ) и изискването за минимална сума на транзакцията при някои търговци.
    И един въпрос - защо някои транзакции извършени безконтактно не се виждат в "Картови транзакции" в електронното банкиране (и в двете) въпреки че са се появили като движения по картовата сметка ?

Коментирай