В края на 2010 г. решихме да покажем, че плащанията с карти могат да бъдат още по-бързи. Така заедно с MasterCard представихме в България технологията PayPass, от която много наши клиенти вече се възползват. В почти 500 магазина, ресторанта, кина, бензиностанции, аптеки и др. в страната те могат да плащат и само с доближаване на картата до ПОС терминала.

Така изглежда Fibank payWave Classic

Е, продължаваме да работим в тази посока. Вече издадохме първите си безконтактни карти с логото и технологията payWave на Visa, с което отново се отличихме като първата банка, представила технологията на българския пазар. Те също са част от новото поколение банкови карти, които надграждат възможностите на досегашните картови продукти – плащания в търговската мрежа и интернет и операции на банкомат. Кредитната карта Visa payWave Classic и дебитната Visa Electron payWave притежават микроантена, чрез която могат да обменят информация с ПОС терминала на малко разстояние. Така за да платите билета за киното или заредения бензин, вече не е необходимо да подавате картата на касиера, а просто да я покажете и да я доближите до устройството, екипирано за целта. Продължителният звуков сигнал ще извести, че плащането е било успешно. И всичко това става в рамките на няколко секунди.

Едно от предимствата на плащанията с карта е, че си спестявате неудобството да търсите точна сума или да прибирате ресто. Освен това следенето на плащанията става много по-лесно – прибирате се у дома, влизате в „Моята Fibank” и можете да направите справка за всички плащания с картата през последните 7 дни например. С payWave на Visa и PayPass на MasterCard имате още едно предимство – бързината, с която минават плащанията.

В рекламния си клип по случай Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон тази година Visa наблягат именно на това. Юсейн Болт, най-бързият човек на Земята, в своеобразна надпревара с наглед съвсем обикновен друг мъж представя интересно концепцията за бързото плащане на каса. Докато съперникът му плаща с мобилния си телефон, за да си осигури транспорт, Юсейн се облича пъргаво в спортния си екип, плащайки със своята Visa payWave. Накрая двамата се срещат на старта – Юсейн в спортния си екип и в позиция за старт, и съперникът му, стартерът, готов да отбележи началото на състезанието.

Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон тази година ще бъдат сцената, на която модерните начини за плащане ще получат заслужено внимание. В над 205000 обекта посетителите на спортното събитие ще могат да плащат или със своята безконтактна карта, или с мобилния си телефон с NFC (Near-field communication) чип – нещо, върху което и ние работим в момента.

Наши клиенти вече се поинтересуваха дали могат да заменят своята досегашна кредитна карта Visa или дебитна Visa Electron за такава с технологията payWave. Отговорът е да. Едната от възможностите е да замените картата с нова, а другата е да си издадете Visa payWave Classic или Visa Electron payWave като допълнителна карта.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте, г-н Динов, Да, като закриете досегашната основна карта Visa Electron, издадената като допълнителна Visa Electron payWave ще заеме нейното място като основна. Ще Ви очакваме! :-)

 2. Здравейте,

  Моят въпрос е свързан с последния Ви отговор.

  Ако правилно Ви разбирам, мога да закрия наскоро преиздадената ми VISA Electron и по същата сметка да си извадя VISA Electron payWave като основна карта.

  Благодаря и поздрави!

 3. Здравейте, Дамян, Разбира се. Можете да закриете настоящата си карта Visa Electron, преди да изтече нейният срок на валидност и съответно да бъде подновена, и на нейно място да си издадете Visa Electron payWave. В такъв случай издаването ще Ви струва 1 лв. Поздрави и успешен ден!

 4. @Customer Support
  Имам, дебитна карта VISA Electron по която си получавам заплатата и валидността и изтича след няколко месеца.
  Та, въпроса ми е мога ли да я подновя с дебитна карта Visa Electron payWave и колко ще ми струва това?
  Поздрави!

 5. Здравейте отново, г-н Денчев. Съвсем скоро ще публикуваме списък с обектите, които приемат плащания с Visa payWave. Междувременно можете да разгледате тези, които приемат плащания с MasterCard PayPass и Maestro PayPass. Поздрави!

 6. знам че сте много заети но все пак

 7. бихте ли ми отговори ли на оплакването което е писано на 28 февруари

 8. Благодаря за пояснението :)

  Бихте ли публикували списък с обектите в София (и страната), където вече е интегрирано безконтактно плащане?

 9. Привет отново, г-н Кодинов! Работим по този проект и ще разкажем повече при първа възможност.

 10. Здравейте, г-н Денчев, Безконтактните карти не се различават много от традиционните, само надграждат техните възможности. С тях можете да плащате както и досега - картата се поставя в ПОС устройството, Вие въвеждате своя ПИН и плащането минава. Когато обаче ПОС устройството го позволява, можете да платите и безконтактно - само доближавате картата. В случаите, когато сумата е под 50 лв., не е необходимо да въвеждате ПИН кода на картата. Точно това прави плащанията толкова бързи. Не всички безконтактни плащания обаче минават без ПИН код. Ако плащате често по този начин или сумата е над 50 лв., можете да платите с доближаване на картата, но ще трябва да въведете ПИН кода. Можете да си издадете Visa Electron payWave към вече открита разплащателна сметка. Картата Ви ще бъде готова за три дни, ако сте в София, или пет, ако се намирате в друго населено място в страната.

Коментирай