В края на 2010 г. решихме да покажем, че плащанията с карти могат да бъдат още по-бързи. Така заедно с MasterCard представихме в България технологията PayPass, от която много наши клиенти вече се възползват. В почти 500 магазина, ресторанта, кина, бензиностанции, аптеки и др. в страната те могат да плащат и само с доближаване на картата до ПОС терминала.

Така изглежда Fibank payWave Classic

Е, продължаваме да работим в тази посока. Вече издадохме първите си безконтактни карти с логото и технологията payWave на Visa, с което отново се отличихме като първата банка, представила технологията на българския пазар. Те също са част от новото поколение банкови карти, които надграждат възможностите на досегашните картови продукти – плащания в търговската мрежа и интернет и операции на банкомат. Кредитната карта Visa payWave Classic и дебитната Visa Electron payWave притежават микроантена, чрез която могат да обменят информация с ПОС терминала на малко разстояние. Така за да платите билета за киното или заредения бензин, вече не е необходимо да подавате картата на касиера, а просто да я покажете и да я доближите до устройството, екипирано за целта. Продължителният звуков сигнал ще извести, че плащането е било успешно. И всичко това става в рамките на няколко секунди.

Едно от предимствата на плащанията с карта е, че си спестявате неудобството да търсите точна сума или да прибирате ресто. Освен това следенето на плащанията става много по-лесно – прибирате се у дома, влизате в „Моята Fibank” и можете да направите справка за всички плащания с картата през последните 7 дни например. С payWave на Visa и PayPass на MasterCard имате още едно предимство – бързината, с която минават плащанията.

В рекламния си клип по случай Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон тази година Visa наблягат именно на това. Юсейн Болт, най-бързият човек на Земята, в своеобразна надпревара с наглед съвсем обикновен друг мъж представя интересно концепцията за бързото плащане на каса. Докато съперникът му плаща с мобилния си телефон, за да си осигури транспорт, Юсейн се облича пъргаво в спортния си екип, плащайки със своята Visa payWave. Накрая двамата се срещат на старта – Юсейн в спортния си екип и в позиция за старт, и съперникът му, стартерът, готов да отбележи началото на състезанието.

Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон тази година ще бъдат сцената, на която модерните начини за плащане ще получат заслужено внимание. В над 205000 обекта посетителите на спортното събитие ще могат да плащат или със своята безконтактна карта, или с мобилния си телефон с NFC (Near-field communication) чип – нещо, върху което и ние работим в момента.

Наши клиенти вече се поинтересуваха дали могат да заменят своята досегашна кредитна карта Visa или дебитна Visa Electron за такава с технологията payWave. Отговорът е да. Едната от възможностите е да замените картата с нова, а другата е да си издадете Visa payWave Classic или Visa Electron payWave като допълнителна карта.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. За съжаление, от местата в които плащам с карта единствено в ОМВ мога да плащам безконтактно. И обикновено трябва да отбележа, че картата е безконтактна. Има ли вариант да бъда уведомен когато услугата за безконтактно плащане с телефон бъде активна? Някакъв ориентировъчен период?

  2. Цитат: в „Моята Fibank” и можете да направите справка за всички плащания с картата през последните 7 дни например.

    Изключително неактуална и фиктивна система. Някъде от края на миналия век - 90-те години, като разработка. Бавно опресняване.

    На практика, от личен опит, около 6 часа след показване в Моята Fibank на наличност по сметка, свързана с дебитната Visa Electron payWave, парите не може да се ползват чрез АТМ.
    Трябва непрекъснато да се чекват през някакъв АТМ дали има достъп до тях!

    Безконтакното плащане работи добре, поне на ОМВ бензиностанциите

  3. Да, от няколко месеца

    1. Какви са впечатленията Ви? Колко често използвате картата безконтактно? Надяваме се скоро да въоръжим и телефоните с такива възможности.

  4. Кога ще е възможно плащането чрез nfc с телефон?

    1. Здравейте, г-н Станчев. В момента сме в пилотен проект за мобилни плащания и провеждаме тестове. Ще Ви държим в течение за развитието на проекта. Имате ли безконтактна кредитна или дебитна карта?

  5. бихте ли дали лист или линк с обектите разполагащи с payWave ПОС

    1. Здравейте, г-н Йорданов! Работим по въпроса. До края на седмицата списъците с обектите, в които се приемат безконтактни плащания, отново ще са на линия. Поздрави!

  6. Привет, г-н Димитров! Поетапно всички безконтактни ПОС терминали, инсталирани в търговски обекти, ще могат да приемат безконтактните плащания и с Visa payWave. Полагаме усилия това да стане възможно най-бързо. Успешен ден!

  7. Здравейте,
    Карта Visa payWave може ли да се използва безконтактно на ПОС терминалите поддържащи Paypass?

    Поздрави

Коментирай