Въпреки че студът прогони топлите есенни дни, по улиците все по-често можем да срещнем усмихнати хора. Сякаш минусовите температури имат обратно пропорционално влияние върху тяхното настроение. Очакването на коледните празници изпълва с еуфория и радост душата на всеки, a поднасянето на подаръци на най-близките хора е израз на това да покажеш отношението си към тях. Ето защо в навечерието на най-големия християнски празник най-често задаваният въпрос е какво да подаря. Изправяйки се пред претрупаните витрини на магазините, започваме да си мислим:

Не, това е прекалено кичозно.

Не, това вече съм го подарявал/а.

Не, не, това пък изобщо не е подходящо...

Искаме да сме оригинални, да поднесем най-хубавите и интересни подаръци, които да предизвикат най-големите усмивки. Искаме нашият подарък да радва колкото се може по-дълго любимите ни хора, а не след своите 3 минути слава да бъде забравен в праха на някой рафт.

Можете да намерите търсения оригинален подарък и в банковите ни салони – инвестиционно злато. На нашите витрини потребителите могат да открият монети, кюлчета и медальони и различни колекционерски серии, изработени от най-висока проба злато. Тук трябва да споменем, че тези продукти не са обикновен подарък, а инвестиция в бъдещето. Като финансов актив инвестиционното злато е освободено от ДДС и цената му е много близка до борсовата цена на благородния метал, като във всеки един момент в нея се калкулира движението на пазарите. Често срещано е припознаването на инвестиционното злато в закупуване на златни бижута и накити. При тях обаче в цената се начислява ДДС и се калкулира голяма надценка за самата им изработка. Това отдалечава изкупната им цена от пазарните стойности на златото и не дава на притежателите им пълната сигурност и защита на стойността им. Ето защо уповаването на златото като средство за съхранение на стойност и постигане на доходност може да се осъществи чрез закупуване само на инвестиционно злато.

През последните години златото все по-често присъстваше в полезрението на инвеститорите. От началото на новото хилядолетие цената на тройунция злато расте от 283.3 долара в края на януари 2000 г. до 1 912 долара в средата на август 2011 г. Погледнати в по-дълбок исторически план, стойностите на цената на златото през последните 12 м. са рекордни за пазарите.

Графика: Динамика на цената на трой-унция злато през новото хилядолетие (посочените цени са в щ.д.)

От началото на новото хилядолетие цената на тройунция злато расте от 283.3 долара в края на януари 2000 г. до 1 912 долара в средата на август 2011 г.

Източник: www.econstats.com

За разлика от много други инвестиционни инструменти по своята същност златото е природен ресурс и като такъв той притежава най-важната особеност на всички ресурси – не е неизчерпаем. С други думи, нарастващият интерес към него увеличава цената му поради ограниченото му предлагане.

При пазарно определяне на стойностите на цените на инвестиционните инструменти, какъвто е златото, обезценките на валутите и появата на инфлация се отразяват в оценките на търговците, което позволява тези активи да запазят стойността си и притежателите им да получат доходност над нея. Тъй като цените на борсово търгуваните инструменти са функция, определяна от търсенето и предлагането на пазара, неяснотата за бъдещето на световните икономики генерира търсене от страна на инвеститорите, които искат да защитят активите си от неизвестното и несигурното. А какво по-хубаво от това да подарите на любимите си хора сигурно и стабилно бъдеще?

Междувременно бихме искали да ви помолим за нещо – да отделите малко от своето време и да попълните тази анкета. С отговорите на въпросите ще ни помогнете да се ориентираме още по-добре какви продукти представляват най-силен интерес за Вас. Поздрави от целия екип на Дирекция „Злато и нумизматика” във Fibank!

Христо Христов

Христо е Мениджър „Корпоративни комуникации”. Той следи за тенденциите на финансовия пазар, планира, организира и участва активно в провеждането на маркетингови изследвания сред настоящи и потенциални клиенти на банката. Преди да се присъедини към екипа на Fibank, има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Личните му интереси са в областта на търговията с ценни книжа. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на пазара и състоянието на икономиката.

Коментари

Коментирай