Краят на лятото е подходящо време за важни финансови решения. В периода до 31.10.2018 г. клиентите ни могат да се възползват от „Промоционална кредитна карта 25 години Fibank“, която е изгоден и полезен инструмент за пътуване, пазаруване или резервация на самолетни билети. Картата е без такса за поддръжка за първите 25 месеца и с 25% по-ниска лихва за първите 25 отчетни периода от издаването й. Идеите как да използвате своята карта от Fibank оставяме на вас, като в този брой ще ви разкажем за една такава интересна възможност – посоката е Гърция, Йонийско море.

Третият по големина остров от групата на Йонийските острови и може би най-впечатляващият е Закинтос. Именуван е на сина на легендарен аркадийски вожд и за него споменава още Омир, който посочва, че е залесен с гори. През вековете Закинтос е бил част от Гърция, Македония, Франция, Русия и автономна държава в рамките на Османската империя. Днес островът е една от най-популярните гръцки туристически дестинации.

Вариантите за достигане до Закинтос са с автомобил или автобус до Киелини и оттам с ферибот до столицата Занте или със самолет до международното летище „Дионисос Соломос“. Крайбрежната ивица е с дължина от 123 км., като сред основните забележителности на острова са площадът „Св. Марк“ с католическата катедрала, Византийският музей и Градската библиотека. Морето е с удивителен смарагдов цвят, а географското положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.

Поради голямо земетресение през 1953 г. над 90% от сградите в Закинтос са разрушени и градът губи много от своята венецианска архитектура. Хълмистата вътрешност на острова може да бъде разглеждана с кола, а основната атракция са красивите плажове. За любителите на пясъчните такива най-доброто попадение е плажът Banana Beach, предлагащ широка ивица и възхителни гледки. Не е за изпускане и Лаганас, разположен на десетина километра от столицата и известен още като „Островът на костенурките“. Всяка година хиляди костенурки от вида карета пристигат, за да снесат яйцата си на този плаж. Тъй като са от застрашен вид, на много места може да се забележат защитени участъци за спокойното им гнездене.

Друга заслужаваща внимание забележителност е Заливът на корабокрушенците Навагио, достъпен само по море. Останките на кораба все още стоят на малкия плаж, ограден от високи 200 м. отвесни скални стени, върху които е изградена малка площадка. На практика това е единственото място, откъдето има възможност да се види локацията на корабокрушението откъм сушата. Историята разказва, че през 1980 г. бурното море е предизвикало авария в машинното отделение и пълният с контрабандни цигари кораб се е оказал неуправляем. Екипажът му обаче е бил спасен. И до днес това е един от най-посещаваните обекти в Закинтос.

На западния бряг на острова се намират известните Сини пещери. Те привличат хиляди туристи, които могат да се гмуркат в тях, като вътрешността им е също интересна атракция. До Лаганас пък е разположен малкият частен остров Камео, свързан със сушата чрез дървен мост. Камео е мястото за сватба или друга приятна церемония, а през нощта за отпускащ коктейл на страхотния бийч бар.  

Не забравяйте, че планирането на бюджета за екскурзии е добре да се прави предварително от 6 месеца до една година. Така че защо не започнете да чертаете Вашия следващ маршрут още днес.         

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай