Fibank е официален представител на Новозеландския монетен двор за България и Балканите

Преди повече от десет години приех за първи път в София главния изпълнителен директор и собственик на Новозеландския монетен двор. С британска точност, но и с островна „киви“ емоционалност и гордост, той описваше предимствата на съвременното машинно оборудване и монетите, произвеждани там. Изключително атрактивни бяха и първите търговски оферти. Така, без дълги коментари и излишна бюрокрация, започна навлизането на първите колекционни серии от Нова Зеландия на българския пазар.

Те бяха две: „Ретро автомобили от 30-те години“ и „Птици от островите Фиджи”, всяка от които включва 4 монети от 1 тройунция сребро с проба 999/1000 с цветни изображения и подробен сертификат.

Новозеландският монетен двор емитира серия от монети, които изобразяват 4 от най-красивите спортни автомобили от 30-те години, тъй като това е най-забележителното и най-бурното десетилетие от сагата на автомобила. Това са Auburn 851 и Bugatti Type 57SC Atlantic от 1935 г., Packard 734 Boattail от 1930 г. и Duesenberg SSJ от 1936 г.

Колекционната монетна серия „Птици от островите Фиджи” представя 4 от най-красивите птици на островите Фиджи в тяхната естествена среда. Върху монетите са изобразени с пъстроцветна палитра беловрато рибарче, огърличесто лори, синеглав (лазурен) ширококлюн и островен дрозд. Върху лицевата страна на всяка от монетите е изобразен бюст на кралица Елизабет II, владетелка на Британската общност на народите и на островите Кук. Новозеландският монетен двор удостоверява автентичността и качеството на своите изделия със сертификат, който придружава всяка монета или колекционна серия.

В България, в офисите на Fibank, се разпространяваха и две от най-атрактивните златни инвестиционни монети в света: „Киви“ и „Фиджи“. Първата изобразява уникалната новозеландска птица, която не лети и излиза на открито, за да се храни само нощем. Интересно е да отбележим, че нейното наименование е станало нарицателно за жителите на Нова Зеландия и техния начин на живот. Монетата е една от първите в света, изработена от злато с проба 999.9/1000, добито изключително в територията на страната. Опаковката на първите екземпляри, доставени в България, беше изработена на ръка от ароматното новозеландско дърво риму при пълно спазване на екологичните норми, без използване на лепила и метални сглобки.

Златната инвестиционна монета „Фиджи“ изобразява герба на островите Фиджи и девиза на маорите „Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui“, който означава „Бой се от Бога, почитай кралицата“. И тези монети са изработени от злато с най-висока проба, добито в императорските мини във Ватукула (Vatukoula), Фиджи.

Несъмнено най-атрактивната колекционна серия на Новозеландския монетен двор, представена в България, беше „Баунти“, посветена на бунта на легендарния едноименен кораб. Със световен тираж от 1000 екз., с опаковка, напомняща стар корабен сандък и секстант[i], включен като подарък в нея, тя представлява уникален подарък за специални поводи и желан нумизматичен продукт за колекционери. Колекциите са в две разновидности: от 2 златни монети (1/4 и 1/25 унция) с изображения на легендарния кораб „Баунти” и от 2 златни и една сребърна монета от една унция с частично позлатяване. Монетите са изработени от чисто злато, проба 999.9 и сребро с най-висока проба, 999/1000.

 

 

 

 

 

 

 

Всички тези продукти (изчерпани напълно) обаче, въпреки несъмнено изключителното си качество и атрактивност, бяха само екзотични гости на българския пазар. Затова експертите от екипа на дирекция „Злато и нумизматика“ във Fibank, съвместно с дизайнерите на Новозеландския монетен двор, се насочиха към създаването на колекционни серии, свързани с българското културно наследство, традиции и обичаи. Така се родиха знаменитете монети и колекции „Българска роза“, „Български символи и традиции“, „Панагюрско съкровище“ и др. Като своеобразен шампион в годините се наложи колекционната серия „Панагюрско съкровище“, която вече има второ издание. Клиентският интерес предизвика и създаването на единични монети от тази серия.

Кое е изключителното в нея?

За първи път мотиви от българското културно наследство сe представят върху чуждестранни монети. Номиналът им (2 долара) е предоставен от далечните тихоокеански острови Ниуи, част от Британската общност на народите и едни от най-големите коралови острови в света. Ограниченият тираж на новата монетна серия (5000 екз.), известността на Панагюрското златно съкровище и изключителната красота на изображенията превръщат тази нова колекция в желана придобивка за ценителите от цял свят. По този начин всяко трио монети ще се превърне в своеобразен културен посланик на България.

Серията се състои от 3 сребърни монети от 1 тройунция (31,1035 г) с частично златно покритие. Колекцията е представена в луксозна кутия с ефект на тъмен мрамор. Придружена е от карта с най-известните тракийски съкровища, намерени в българските земи и сертификат, който освен техническите данни на монетите, включва и подробна информация за Панагюрското златно съкровище.

Сътрудничеството между Fibank и Новозеландския монетен двор се разви и по друга сюжетна линия. Темата за децата и традиционните български обичаи, свързани с тях, които неизменно включват и монети. Така бяха създадени знаменитите сребърни монети с цветно изображение и луксозна опаковка за новородени като съвместен проект със световноизвестната фотографка и дизайнер Ан Гидес – златните инвестиционни монети от 1/20 унция за момче и момиче и уникалния медал „Твоят ангел хранител“ от 1 тройунция сребро с масивно позлатяване. В неговата опаковка е включено едно от вечните български стихотворения - „Молитва“ на Иван Вазов.

Всяка година българските клиенти се радват и на станалите вече популярни сребърни монети с цветно или позлатено изображение за новата година по лунния календар. През тази година – на Мишката – започна нов 12-годишен цикъл, като покровител на 2021 г. ще бъде Биволът, а монетата, разпространявана от Fibank, е със златно изображение на животното-тотем. Банката предлага и специално изработени кутии – рамки за съхранение и показване на 12 монети от тази серия.

Дълъг е списъкът на продуктите на Новозеландския монетен двор, разпространявани в България, и несъмнено той ще се увеличава както с нови, качествени и изящни произведения на нумизматичното изкуство, така и с нови инвестиционни монети.

 

[i] Секстант – стара версия на популярния в наши дни GPS. Уред за измерване на ъгъла между две небесни тела – Слънцето и някоя звезда – с цел определяне на географските координати на наблюдателя. Първият секстант е изоБретен в Англия през XVIII в. и се използва в морската навигация и астрономията.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай