За някои летните месеци са време за почивка, а за други това е времето, което могат да се използва за ремонтни дейности у дома. Лятото на 2012 г. обаче е по-особено. Според ежемесечния анализ на най-големия кредитен консултант в България, Кредит център, това лято е първото, в което потребителите се радват на специални летни промоции при ипотечните кредити. Това заключение контрастира и с публикуваните от началото на годината месечни данни от БНБ. В тях ясно се вижда запазване на тенденцията на намаляване на лихвените проценти по новоотпусканите жилищни кредити в лева и евро. През юли 2012 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в лева намалява с 0.74 пр.п. до 7.49%, а по жилищните кредити в евро – с 0.07 пр.п. до 7.46%. Понижаващите се лихвени нива закономерно накараха все повече хора да преглеждат промоционалните предложения на пазара, което доведе и до повишаване на общия обем отпуснати жилищни кредити от банките до 8792 млн. лв.

Лихвени проценти по новоотпуснати жилищни кредити и общ обем отпуснати жилищни кредити

Лихвени проценти по новоотпуснати жилищни кредити и общ обем отпуснати жилищни кредити

Източник: БНБ

Данните от Националния статистически инстититут (НСИ) сочат, че през второто тримесечие на 2012 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1228 жилищни сгради с 3557 жилища в тях и с 472 081 кв. м разгъната застроена площ (РЗП). В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са с 6.9% по-малко, но жилищата в тях са повече със 17.3%. Именно запазилото се все още високо жилищно предлагане задържа и цените на имотите около ниските им нива. Индексът на пазарните цени на жилищата за второто тримесечие на 2012 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 97.4%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 2.6%.

Според кредитните консултанти хората вече не изпитват страх от дългосрочни финансови ангажименти – една тенденция, която владееше пазара от кризата насам. Експертите, наблюдаващи пазара, отбелязват и че освен лихвените нива, на които се отпускат жилищните кредити, изискванията към кредитополучателите също са се доближили почти до нивата си отпреди кризата.

Наблюдавайки динамиката на пазара на недвижими имоти през годините, можем да изразим очаквания, че моментните условия, съчетаващи широк избор за купувачите и ниски лихвени нива и изисквания по предлаганите жилищни и ипотечни кредити, няма да се задържат за дълъг период от време. В следващите тримесечия платежоспособното търсене на имоти ще доведе до осъществяване на отлагани сделки, което ще започне да свива избора на купувачите, а това от своя страна ще доведе до плавно увеличаване на цените на имотите.

Отчитайки тази икономическа закономерност, Fibank (Първа инвестиционна банка) разработи и предложи един от най-атрактивните кредитни продукти на пазара – Свободен ипотечен кредит. Той осигурява на потребителите фиксирана ниска лихва от 7% за първите 7 години, финансиране до 100% при покупка на недвижим имот, не поставя ограничения върху максималния размер на кредита, а срокът, за който може да бъде взет, е до 30 години. Параметрите на кредитния продукт на банката позволяват на потребителите да се възползват още днес от моментните все още ниски цени на имотите, като получат спокойствие и предвидимост на своите разходи с години напред.

Ако все още не сте се включили в настоящата ни анкета, която има за цел да определи отношението и нагласата Ви към използване на ипотечни кредити, можете да го направите в този въпросник. Попълването му ще Ви отнеме не повече от 2-3 минути. Благодарим!

Христо Христов

Христо е Мениджър „Корпоративни комуникации”. Той следи за тенденциите на финансовия пазар, планира, организира и участва активно в провеждането на маркетингови изследвания сред настоящи и потенциални клиенти на банката. Преди да се присъедини към екипа на Fibank, има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Личните му интереси са в областта на търговията с ценни книжа. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на пазара и състоянието на икономиката.

Коментари

  1. Чудесна статия,благодаря ви.

    поздрави

Коментирай