През 2014 г. Първа инвестиционна банка (Fibank) и Съюза на артистите в България обявиха официално своето дългосрочно партньорство – социална програма за подкрепа на талантливи студенти в областта на театралното изкуство и осигуряване на достойни старини на заслужилите българските артисти. Благодарение на социалния фонд, който Банката подкрепи, 8 талантливи студенти ще получат стипендии, с които да подпомогнат своето обучение и бъдеще развитие, а 16  пенсионирани артисти ще получават месечна добавка към своята пенсия.

От страниците на Fibank NEWS Ви представяме талантливите студенти от НАТФИЗ и НБУ, които бяха избрани за стипендианти към социалния фонд на САБ.Mariya (1)

Мария Панайотова е на 21 години от гр. Ямбол. Следва Актьорско майсторство – Драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на проф. Снежина Танковска. Театърът е житейският път, който тя избира още като дете. Можете да я гледате в Младежки театър „Николай Бинев” – в постановката „Господин Балкански”, както и на сцената на Академията.

Защо реши да се насочиш към театъра?

Когато бях първи клас, в часа ни влезе една дама. Представи се като София, без фамилия – просто София (едва ли името е случайно – означава мъдрост).  И ни попита: „Искате ли да се занимавате с театър?”. Преди години беше създала театрална група в Ямбол, за която дори не бях чувала. Като видях погледа й, нещо сякаш ме хипнотизира, почувствах се толкова обичана и неповторима, че дори не усетих как отварям уста и казвам „Да!”.

Къде и кога можем да те гледаме?

В момента играя в представлението „Господин Балкански” на Бина Харалампиева в Младежкия театър. Представяме драматизираната  история за Бай Ганьо. В представлението участват още: Герасим Георгиев – Геро, Никола Стоянов, Светослав Добрев, Вежен Велчовски, Стефан Мавродиев, Александър Хаджиангелов, Мариана Миланова, Ярослава Павлова и др.

Заповядайте да ни гледате:

16.06. от 19:00ч.

23.06. от 19:00ч.

Младежки театър

Имаме и едно дипломно представление в НАТФИЗ. Казва се „Любов и информация”. Интересно за него е, че до сега не е било превеждано и представяно в България. Любов Костова преведе текста на Керил Чърчил. Представленията са отворени за зрители, като билетите се купуват от касата на НАТФИЗ.

Подготвяме и второ дипломно представление, чието премиера ще бъде или в края на 2014 г. или в началото на 2015 г. То се казва „Аргонавтика” от Мери Цимерман, също не е превеждано и поставяно до сега в България.

Mariya (2)

За какво мечтаеш?

За любов между хората. За това да направя поне един човек по-добро същество.

Затова и много искам да се занимавам само с театър и това да е основното ми препитание. За жалост, ако си актьор и не се занимаваш с кино или нямаш страничен доход, малко трудно ще се изхранваш.  Мечтая за това -  да мога да се занимавам с театър и все пак да имам възможността да живея с него.

Мотивацията е най-силна тогава, когато се огледаш около себе си,а и във самия себе си, да знаеш, че си направил всичко, което си могъл и заслужаваш да изберат теб. Конкуренцията е огромна, местата за реализиране са малко, но ако наистина го искаш, преглъщаш всичко.

Има ли артист, на когото се възхищаваш?

Много са. Няма един образ, който до въплъщава всичко, което ми харесва. Гледам различни неща и те ме възхищават. Последното нещо, което гледах и ме вдъхнови е „СемеенMariya (3) албум" в Младежки театър.

С какво се гордееш?

С това, че следвам този път, който не изглежда много труден в очите на страничните хора, но съвсем не е така. Ние сме по 12 - 13 часа в Академията и работим много усилено, за да следваме всичките си мечти и планове.

За какво ще използваш стипендията си?

Ще ми помогне за семестриалната такса. Имала съм някои критични моменти, но стипендията много ще ми помогне.

Имаш ли хоби?

Китарата ми е слабост, защото баща ми свири на китара. Скоро той ми подари и хармоника. Обичам и да рисувам, баща ми е художник. Мисля, че съм взела таланта и любовта към изкуството от родителите ми. Баща ми е художник, а майка ми – галерист. Тя също така и пише, рисува.

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай