В края на декември 2018 г. активите на банковата система възлизат на 105.6 млрд. лв., като отбелязват растеж със 7.7 млрд. лв. (7.3%) за година и с 2.4 млрд. лв. (2.3%) за последното тримесечие.

Активите на Fibank достигат 9,3 млрд. лв., като за последната година нарастват с 669 млн. лв. или 7.7%. Основен принос за увеличението на активите през годината и през последното ѝ тримесечие имат кредитите и авансите. През миналата година Fibank бе сред най-активните банки при кредитирането към бизнеса и домакинствата.

Отпуснатите кредити от банката към фирмите се увеличават за изминалата година с 457,7 млн. лв. или 11.4%., а средният годишен ръст за цялата система е в размер на 5.2%. За последното тримесечие новоотпуснатите бизнес кредити нарастват с 198,4 млн. лв. като по този показател банката е лидер в разглеждания период.

По линия на кредитирането на бизнеса една от основните активности през миналата година на Fibank бе стартирането на програмата Smart Lady, която има за цел да стимулира предприемаческия дух на дамите в бизнеса. Тя е компилация не само от възможности за кредитиране, насочени към бизнес дамите, но включва в себе си редица други финансови и нефинансови решения, които да предложат на дамите подкрепа, сигурност и спокойствие.

През 2018 г. бе регистрирано и съществено оживление по отношение на кредитирането към домакинствата. Общо за годината се наблюдава увеличение при тях от с 2,3 млрд. лв. (11.6%). Портфейлът на Fibank от ипотечни кредити нарастна с 20.5% за изминалата година при среден ръст за системата от 15.3%. В същото време банката запазва и стабилните си позиции в сегмента с потребителското кредитиране и бележи ръст от 7.7%.

Депозитите в банковата система нарастват през годината с 6,0 млрд. лв. (7.2%) до 89,7 млрд. лв. Увеличение се отчита при депозитите от домакинства (с 3,9 млрд. лв., 7.9%), нефинансови предприятия (с 1,1 млрд. лв., 4.5%). В рамките на четвъртото тримесечие на 2018 г. увеличение е налице както в общата сума на депозитите, така и в тези от домакинства.

През 2018 г. Fibank запазва лидерските си позиции като една от най-предпочитаните банки за спестяванията на населението. Общо привлечените депозити от физически лица през изминалата година се увеличават с 317.8 млн. лв.

Банката завършва годината с ръст на печалбата си от 83.3%, като принос в нея има увеличението на нетния лихвен доход. Също така голяма тежест в печалбата имат и пpиxoдитe oт пpoдaжбa нa aĸтиви, които зa пocлeднoтo тpимeceчиe нapacтвaт cъc 75,1 млн. лв. Taĸa бaнĸaтa peaлизиpa и нaй-виcoĸaтa възвpъщaeмocт нa coбcтвeния ĸaпитaл cpeд нaй-гoлeмитe бaнĸи - 17.8%, пpи cpeдни зa бaнĸoвaтa cиcтeмa нивa oт 12.1%.

Възвръщаемост на собствения капитал на неконсолидирана база към 31.12.2018 г.

Fibank - Банковата системаИзточник: БНБ

2018 година донесе на Fibank и няколко международни отличия. Банката бе сред победителите в категорията „Иновации" на конкурса „Efma-Accenture DMI Awards 2018", който събира част от най-изявените световни институции и компании в ритейл сегмента. Наградата бе връчена за реализираната за първи път на българския пазар от Fibank иновация - микрочип към дебитните карти за деца и тийнейджъри, както и програмата на банката за ранно финансово образование. Лансиращата комуникационна кампания на бизнес програмата Smart Lady от Fibank пък спечели престижно отличие в конкурса European Excellence Awards 2018 в Дъблин.

Госпожа Мая Георгиева, заместник-председател на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка получи наградата „Банкер на годината“ за цялостния й принос за развитието на банковата система и за разумното управление на предизвикателствата на пазарния риск в най-голямата българска банка.

През 2018 г. България пое уверено по пътя към присъединяване на страната в еврозоната. "Това ще повиши доверието в банките и най-вероятно ще подобри техните рейтинги, предоставяйки им достъп до по-добри условия за финансиране. Фактът, че ЕЦБ ще осъществява надзор над системно значимите банки в България, ще създаде по-висока степен на доверие в обществеността, клиентите и партньорите на банките.“ Коментира пред Euronews, г-н Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор и Председател на УС на Fibank.

Христо Христов

Христо е Мениджър „Корпоративни комуникации”. Той следи за тенденциите на финансовия пазар, планира, организира и участва активно в провеждането на маркетингови изследвания сред настоящи и потенциални клиенти на банката. Преди да се присъедини към екипа на Fibank, има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Личните му интереси са в областта на търговията с ценни книжа. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на пазара и състоянието на икономиката.

Коментари

Коментирай