Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте, Силвия! Имате ли регистрация за "Моята Fibank" или нашия Виртуален клон? Там можете да проверите дали средствата са напуснали Вашата сметка. Съдейки по отговора, който сте получили от PayPal, по всяка вероятност средствата не са напуснали Вашата сметка. Оставаме на Ваше разположение. Поздрави, Иван

 1. Здравейте,

  Поднових си изтекла картата която е с нов номер и я регистрирах наново в PayPal. След което вижам блокирани 2.01 евро (в my.fibank) които подозирам че са от PayPal защото не съм правил други транзакции. Но за съжаление виджам сумата като блокирана от 3-4 дена и не виждам основанието защото не ми излиза в авторизациите. Как мога да разбера от какво е блокирана?

  Поздрави,

  1. Здравейте, Николай! В "Моята Fibank" можете да проверите основанието на трансакцията. Проверете в "Справки" -> "Картови авторизации". PayPal правят две авторизации - едната е за 1 долар, а другата е за 1.5 евро. Кодът идва с втората авторизация. Насреща сме, ако можем да помогнем с нещо. При нужда можете да се свържете и с нашия Картов център на телефоните, изписани на гърба на Вашата карта. Поздрави!

 2. В такъв случай, ако не избера превалутиране от PayPal и сметката ми е в лева, а сумата за плащане е в паудове, то тогава банката ли обръща парите и ако е така спрямо курса за деня ли е?
  Или пък е най-добре да имаш сметка в същата валута, в която трябва да плащаш?
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте, Пламен! Факторите са два - каква е Вашата карта (Visa или MasterCard) и в каква валута е Вашата сметка. Ще разгледаме най-разпространения пример - картата е Visa, а валутата на сметката е лева. Ако плащането е в британски лири, ще имаме едно превалутиране от британски лири в евро по курс на Visa, а след това плащането в евро ще се превалутира в лева по курса на банката за деня при осчетоводяването на плащането (тези курсове можете да видите в нашия сайт). В случай че сметката на картата Ви е в същата валута, в която е плащането, т.е. ако плащате е в британски лири, картата Ви е Visa, а сметката е в британски лири, като картодържател Вие няма да усетите разлика. Ако често извършвате подобни операции, е добра идея сметката Ви да бъде в британски лири, но това зависи от оборотите. Ако ще използвате същата сметка и карта най-вече за плащане в България, е по-добре тя да е в лева. Надяваме се, че сме успели да помогнем. Поздрави!

 3. thank you Георги!

 4. Като плащаш Paypal ти предлагат да ти изчислят сумата на плащането от валутата, в която е, във валутата на твоята страна, т.е. ти го пускат в лева. Ама това си е по курс на Paypal, който за нашия лев не е особено благоприятен. Затова направо си плащай в долари, ако търговецът ти иска долари, или в евро, ако е в евро съответно.

 5. ОК, какво ще рече Paypal да не правалутира като плащането е от лева в евро.
  Поздрави!

 6. Колко струва плащането с дебитна левова карта Виза Електрон през PayPal към стока в интернет магазин която струва напр. 150 евра?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте, Илиян! От страна на банката за плащане с картата няма да Ви бъде начислена такса. PayPal също нямат такса за тази операция. В тази връзка с картата ще платите само толкова, колкото е цената на покупката Ви. Нашата препоръка е при плащането да не избирате Paypal да превалутира плащането Ви в друга валута. Поздрави!

Коментирай