Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте, г-жо Маркова! Подновените автоматично карти, които Ви очакват в клон на банката след 20-о число на месеца, в който изтича валидността им, запазват номера си. Променя се единствено срокът на валидност и нейният CVV код на гърба на картата. Във всички случаи е необходимо да опресните информацията за своята карта в PayPal. Ако е променен и номерът, ще се наложи да регистрирате картата наново. Ако картата е със същия номер, трябва само да промените нейния срок на валидност и код за сигурност. Поздрави!

 1. Здравейте, Светла! Обичайно отнема няколко минути след добавянето на картата в PayPal. Справката за PayPal кода можете да направите в "Картови авторизации" в меню "Справки" на Моята Fibank и нашия Виртуален клон.

 2. Имам въпрос. Колко време след регистрация на картата в PayPal се получава съобщението в банковата карта

 3. Всяка дебитна карта ли може да се ползва за регистрация в PayPal?

  1. Здравейте, Тодор! В PayPal можете да регистрирате своята Visa Electron и Visa Electron payWave. Maestro, Maestro PayPass и V PAY нямат тази възможност към този момент. Поздрави!

 4. Благодаря много за отговорите и съжалявам за многото коментари.
  Достатъчно ли е сам да дойда за PayPal кода в банката или трябва с родител?
  Поздрави.

  1. Здравейте, Станимир! Заповядайте в най-удобния за Вас наш клон. Наш служител ще Ви предостави PayPal кода. Ако е необходимо съдействие, ще се свърже с нашия Картов център. Ние оставаме насреща, ако имате нужда от нас. Поздрави!

 5. Здравейте! Станимир, молим да се свържете с нашите специалисти от Виртуалния клон на тел. 0700 12 777, за да уточним причината да не виждате PayPal кода. Ако Ви е удобно и предпочитате така, заповядайте в най-удобния за Вас наш клон, за да Ви предоставим PayPal кода. Атанас, можете да поръчате издаването на дебитна или кредитна карта и онлайн през нашия сайт или във всеки един от нашите клонове. Ако искате да си издадете дебитна карта Visa Electron payWave, с която да плащате онлайн, молим да попълните това искане. Искането за кредитни карти е тук. Няма такса за издаване на дебитната карта. Вижте таксите за кредитните карти в нашата тарифа на стр. 29. За плащане с картата в интернет не се удържат такси от страна на банката.

 6. Здравейте искам да запитам каква е процедурата за изваждането на такава карта или само откриване на сметка(пейпъл)също така да ми кажете,ако е възможно за съответните такси(трябва ми за пазаруване в сайта-eBay благодаря предварително

 7. Здравейте.
  Кодът все още не е получен. Може ли проблемът да идва оттам, че картата ми е за стипендия за отличен успех? Нямам навършени 18 години и сметката е издадена на името на родител.
  Поздрави.

Коментирай