Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте,
  другото,което искам да добавя от собствен опит е,че независимо,че имам верификация в ПП от 2007 г.и потвърждение от ПП за отпадане на лимити за получаване на суми в ПП от май тази година/тоест мога да получавам повече от 2500 евра по баланса си в ПП за година/,не ми се отдаде възможност да ги прехвърля еднократно.Типично по български реших да натрупам повече средства в баланса си и тогава да ги прехвърля в картата си,за да си спестя тези 2 евра такса и да заплатя еднократно.Сега ще се наложи да ги прехвърлям няколко пъти ,за да ги имам по картата си.Дневния лимит от ПП е 350 паунда.Така,че получите ли средства,каквито и да са,действайте на момента.Времето дадено от ПП за получаване на средствата по картата е 1-2 работни дни.Прехвърлила съм ги вчера вечерта,ще Ви уведомя,колко време е необходимо на ПИБ,за да ги имам по картата си:)Също така съм изпратила запитване към ПП ,защо има този дневен лимит,при условие,че всички лимити за получаване и плащане са ми отпаднали още преди поливин година,Отговора им ще ви го дам тук,за да сте по-добре информирани.
  Между другото ,сега е момента да благодаря на ПИБ за съдействието им по спора ми с некоректен търговец и връшането на сумата.Благодаря и поздрави.

 2. Аха супер полезна информация ;)
  Благодаря!

 3. Здравейте, г-н Йорданов, За да открием причината, ще ни е необходима малко повече информация. Ще се свържем с Вас по имейл.

 4. Здравейте,
  имам акаунт в ПейПал със свързана кредитна карта от друга банка от доста време. Срока на валидност на картата обаче истече и сега искам да си свържа кредитната карта издадена от PIB (VISA).
  При самото Add-ване на картата ми исписва - This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer's customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.

  Какъв може да е проблема?

  Искам да добавя, че картата не е блокирана и свободно си я ползвам на други места.

 5. Здравейте, г-жо Йосифова, И благодарим за ценния коментар. Да, при прехвърлянето на средства от сметка в PayPal по карта, регистрирана в системата, PayPal начисляват такса от 2 евро. Впоследствие се начислява такса от 1% за получаването на средствата по картата в банката. Напълно права сте и за ограничението при прехвърлянето на средства по карти с логото на MasterCard. Операцията е възможна единствено с карти с логото на Visa. Поздрави от екипа и отново благодарим за полезната дискусия!

 6. Здравейте,
  другото,което трябва да знаете е ,че за да прехвърлите средства от ПейПал баланса Ви по картата,то трябва да е с лого на Виза,Карти с логото на Мастер стават за плащане ,но не и за получаване на средства.За прехвърлянето се начислява такса от 2 Евра,независимо от прехвърляната сума.Това разбира се се отнася само за тези,които продават /напр.в Ибей/и получават суми от купувачи,чрез ПейПал.
  Поздрави

 7. Здравейте, Ивелина, PayPal кода можете да намерите в "Отчет по сметка" от меню "Извлечения". Срещу плащането към PayPal в "Основание" търсете:

  Описание: Плащане ПОС PP*1234CODE 35314369001
  1234, което е и с по-дебел шрифт, е кодът, който трябва да въведете в PayPal, за да активирате картата си. Това е само пример как би могъл да изглежда кодът. По подобен начин можете да го откриете и от меню "Картови авторизации" от "Справки". Пишете ни отново, ако имате нужда от помощ. Лек и успешен ден!

 8. Здравейте,
  Имам Visa Electron и се регистрирах за интернет извлечения.След като свързах картата към Paypal трябва да въведа един код,който би трябвало да видя в извлечението по сметката.Сумата удържана от Paypal е отразена в САЛДО ПО СМЕТКАТА,но няма код,а във менюто Извлечения по сметката тази сума не е отразена.Къде трябва да видя този код?

 9. Здравейте, Стаси, Плащания през PayPal можете да приемате и по кредитна (Visa), и по дебитна карта (в PayPal от дебитните карти можете да регистрирате само Visa Electron). И в двата случая при получаването на средствата по картата се начислява такса в размер на 1% от сумата. Зависи за какво ще използвате основно картата. Ако можете да уточните, по-лесно ще можем да Ви препоръчаме и конкретен продукт. Издаването на кредитна карта отнема до 3 работни дни за София и 5 за страната след получено потвърждение от наш кредитен специалист. За кредитните карти се дължи годишна такса, която зависи от вида карта и кредитния лимит. Дебитните карти се издават за 3 работни дни за София и 5 за страната. Издаването на дебитната карта е безплатно, но се заплащата такса за откриването на сметката. Начислява се и месечна такса за водене на картовата сметка - такси за ФЛ, такси за ЮЛ. Оставаме на Ваше разположение, ако можем да помогнем с още нещо. Поздрави!

 10. Здравейте,

  Какъв вид карта е най-подходяща за приемане на плащания през Paypal от юридическо/физическо лице? Какви са сроковете за изваждане на такава карта, както и условията за нейното обслужване?

  Поздрави!

Коментирай