Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте! @Хари: След като добавите картата в профила си в PayPal, отидете отново на My Account -> Profile -> Add/Edit Credit Card. Там ще се зареди списъкът с всички регистрирани Ваши карти. Срещу картата, която сте добавили последно, в графата "Action" трябва да има съобщение за потвърждаване на картата - Link/Confirm Card. Когато натиснете там, ще Ви се покаже и прозорецът, в който да въведете изпратения Ви код. @Loco: Имаме предвид тази услуга и се надяваме, че скоро ще можем да Ви я предложим. @Жоро: Това е и нашата идея. Разбира се, приемаме всякакви предложения за въпроси, които да разгледаме и представим по този начин. И занапред ще откривате подобни материали в блога. Благодарим Ви за подкрепата!

  2. Благодаря за добрата информация !
    Като се има предвид статистиката колко българи в момента използват кредитни карти въобще и колко от тях плащат през интернет с тях ни трябват още доста такива достъпно написани ръководства.
    Може би нещо като "Често задавани въпроси" или База знания в основния сайт в раздела за кредитни карти ?

  3. Напоследък при пазаруване в чудестранни сайтове попадам на изискването за допълнителна парола чрез системите Verified by VISA and Mastercard SecureCode a.k.a 3d Secure, дали ще предложите и тази услуга

  4. Направих си регистрация в PayPal , а и никъде не виждам къде да въведа този код в сайтът им, иначе ми дръпнаха 1$

Коментирай