Доскоро плащането на сметките за ток, вода, телефон, интернет и телевизия отнемаше доста време. Днес обаче за нашето удобство са разработени различни услуги, които спестяват разходката до касите на съответната компания. Много от нашите клиенти например се възползват от „Комунални плащания”, която Fibank предлага. Услугата е автоматизирана и се грижи сметките да се покриват навреме.

Те лесно се плащат и с ePay. В тази връзка често получаваме запитвания за регистрацията на карти в системата. В друга публикация представих накратко регистрацията в PayPal, а в тази ще обърна внимание на ePay.

Регистрацията в ePay започва с въвеждането на вашите лични данни и откриването на профил там. Не отнема дълго време и е много лесна. След като сте готови с нея, е необходимо да добавите своята банкова карта, кредитна или дебитна. Това може да стане по два начина (на банкомат и в сайта на ePay), като се прави еднократно плащане на стойност 1 лв.

Ако се спрете на първия вариант, регистриране на карта с потвърждение на банкомат, е достатъчно да извършите една кратка операция с картата на банкомат, на който могат да се правят плащания към търговци. Регистрацията започва в сайта на ePay от меню „Карти и микросметки” -> „Регистрирайте Вашата карта на банкомат”, където трябва да изберете име за своята карта. След тази стъпка получавате инструкции за следващата.

Така изглежда прозорецът при регистрацията на картата. Той съдържа вашия персонален код и кода на търговеца, които трябва да въведете на банкомата. Тук ще намерите списък с банкоматите на Fibank, които поддържат плащанията към търговци. Разбира се, същото можете да направите и на банкомат на друга банка, който дава тази възможност. На банкоматите на Fibank това става от меню „Други услуги” -> „Плащане на сметки”. Избира се „Код на търговец” и се въвежда кодът на ePay, който сте получили при регистрацията – 60006. На следващата стъпка се въвежда и персоналният код. С това регистрацията на картата е завършена.

Вторият вариант е по-бърз. Най-лесен ще е, ако използвате или услугата Моята Fibank, или нашия Виртуален клон. Регистрацията на картата отново започва в сайта на ePay от меню „Карти и микросметки” -> „Регистрирайте Вашата карта чрез информация от банково извлечение”. Въвеждат се данните на картата, както и вашият адрес. (Имайте предвид, че така можете да добавите единствено картите, с които могат да се извършват плащания в интернет. В този ред на мисли картите Maestro и Maestro PayPass можете да регистрирате в ePay единствено на банкомат.) С натискането на бутона „Потвърждаване” ePay ще направят плащане с вашата карта на стойност 1 лв., с информацията за което ще ви изпратят и петцифрен код. Той е необходим за потвърждаването на регистрацията на картата. Петцифрения код можете да видите няколко минути след трансакцията в меню „Справки” -> „Картови авторизации” в услугите Моята Fibank и Виртуалния клон. Справката за плащането с моята карта изглежда по този начин:

Кодът от банковото извлечение, необходим за регистрация на картата в ePay, е ограден в синьо. В моя случай той беше 89073. Въвежда се в сайта на ePay в меню „Карти и микросметки” -> „Потвърдете заявка за регистрация на карта чрез информация от банково извлечение” по този начин, като първо се избира картата.

С това картата е добавена в системата и можете да започнете плащанията на своите битови сметки.

В тази категория на блога, Нашите отговори, и занапред ще публикуваме отговори на по-интересните въпроси, които ни задавате. Можете да зададете темата на следващата публикация и в секцията с коментарите по-долу.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте, г-н Петков! Наличността по своята сметка лесно и удобно можете да следите в нашите услуги за дистанционно банкиране - Виртуален клон и Моята Fibank. Причината да не можете да проверявате наличността по сметката си в ePay е, че Fibank разполага със собствен Авторизационен център. Поздрави!

  2. А ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ МОГА ДАПРАВЕРЯВАМ НАЛИЧНОСТТА СИ ПО ДЕБИТНАТА КАРТА В E-PAY...? ВСЪЩНОСТ ЗНАМ ЗАЩО, НО МИСЛИТЕ ЛИ ДА КОРИГИРАТЕ ТОЗИ НА ПРЪВ ПОГЛЕД ДРЕБЕН НЕДОСТАТЪК?

  3. Здравейте, Петко, И PayPal, и ePay са системи, които служат като посредник при разплащанията в интернет. Те са предназначени и за физически, и за юридически лица, т.е. с тях можете и да плащате, и да получавате плащания. През PayPal например можете да плащате за продукти и услуги, които сте закупили от интернет търговци. PayPal е международна система. използва се и в България, но не приоритетно. ePay от своя страна е българска услуга с богати възможности. С ePay можете да се издължавате към различни търговци в България, да плащате за продукти и услуги с карта или пари по сметката Ви в ePay и пр. Там например можете да регистрирате сметките си за парно, вода, интернет и да ги плащате, без да посещавате касата на търговеца. Надяваме се, че сме Ви били полезни.

  4. Може ли да ми разясните разликата между paypal и epay?
    Благодаря предварително!

  5. Здравейте, г-н Тодоров, С Моята Fibank не можете да направите такава справка. Заповядайте в клон на банката, за да Ви дадем тази информация. Лек и успешен ден!

  6. Как може да видя остатък по кредит в Моята Fibank?

Коментирай