Преди години подготовката за пътуване в друга страна обикновено включваше и разходка до банковия салон или някое обменно бюро, за да се сдобия с необходимата валута. Днес все по-рядко ми се налага, защото навикът да плащам навсякъде с картата си в България лесно се качва с мен в самолета. Затова и последното пътуване до Ирландия започнах само с няколко евро банкноти и монети в портфейла си, но от момента, в който направих резервациите за хостелите и автомобила под наем, до момента, в който заех отново мястото си в полета за България, почти не ми се наложи да прибягвам до тях, дори и когато прекрачих за няколко дни границата на Великобритания и цените от евро станаха в британски лири.

С кредитната карта плащах сметките в ресторантите, магазините и баровете, зареждах резервоара по пътя и купувах билети за музеите. С нея успях да си платя и нощувката в хостела на брега на Атлантика, където дори мобилните оператори нямаха обхват. Не се притеснявах, че няма да имам достатъчно банкноти или че ще остана само с евро, а ще ми трябват британски лири, както например можеше да се случи, докато чаках втория си полет в Лутън, Англия. Едно от предимствата на кредитните и дебитните карти е, че с тях можеш да плащаш навсякъде, дори и когато цената е във валута, различна от валутата на сметката.

Има и още една причина да предпочитам плащанията с карти – много по-лесно мога да следя къде, кога и колко пари съм похарчил. Когато съм в България и имам достъп до интернет почти навсякъде, използвам "Моята Fibank", но в чужбина си взех почивка от световната мрежа и останах само с абонамента за услугата „SMS за авторизации с карти”. С нея след всяко плащане с картата на телефона получавах известие за сумата и оставащия ми кредитен лимит и така много по-лесно можех да си направя сметката и да преценя с какви средства мога да разполагам през следващите дни.

Все пак понякога нямаше как да платя с кредитната карта. Не всички паркомати например приемаха карти, а престоя заплащах с монетите. В един от ресторантите пък нямаха инсталирано ПОС устройство и тогава на помощ дойдоха банкнотите. Което ми напомня, че е добре да имате и дебитна карта в портфейла си, когато сте на път. Така ако все пак се наложи да изтеглите пари на банкомат, таксите ще бъдат по-ниски, отколкото ако използвате кредитната си карта. Не е лоша идеята картите ви да са от различни брандове – Visa, MasterCard, Diners Club. Така например моята кредитна карта е Visa, но дебитните ми са Visa Electron и Maestro PayPass, защото, макар и пренебрежимо малка, има вероятност на някои места да приемат само един от брандовете.

През последните няколко месеца дотолкова свикнах с безконтактните разплащания, че почти навсякъде плащам с Maestro PayPass. Безконтактните плащания набират популярност по целия свят и скоро Вank of Ireland ще ги представи на острова. В същото време бавно, но сигурно напредват и мобилните плащания. Надявам се, че при следващото си пътуване ще ми е достатъчно да нося мобилния си телефон, за да мога да плащам.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте, г-н Лазаров, За целта можете да използвате валутните калкулатори на Visa и MasterCard. Плащанията с Visa се превалутират първо в евро, а тези с MasterCard - в щатски долари. Валутният курс се отнася както за кредитните, така и за дебитните карти. Лек и успешен ден!

 2. Може ли да ми кажете къде мога да проверявам моментните курсове на VISA и Mastercard по който се извършва превалутирането между валутите към съответно Евро и Щатски долари.

 3. Добро утро, г-н Колев, Разбира се. Можете да ни пишете на marketing@fibank.bg, а ние ще Ви отговорим възможно най-бързо. Ще очакваме писмото Ви. Лек и успешен ден! :-)

 4. @Customer Support: Може ли да ми дадете e-mail адрес, на който да Ви питам конкретно за превалутиране на някое конкретно плащане, понеже нещо не ми излизат сметките с фиксинга? Вероятно аз не смятам нещо както трябва, но все пак ще се радвам да получа допълнителна информация.

 5. @Customer Support: Благодаря за дългия и доста изчерпателен отговор. Понеже преди време бях чул, че тези превалутирания са по фиксинг на БНБ, попитах 2 пъти различни служители на call центъра на банката, като и в двата случая получих информация, че превалутирането е по Вашия курс "купува".
  @Ана Димова: Прави сте, че разликата не е голяма, но наистина при покупки в по-голям размер се усеща тази разлика, колкото и малка да е тя. Но май най-доброто решение е човек да бъде снабден и с пари в брой и с кредитна карта и да решава според ситуацията.

 6. Здравейте! Обяснението е малко дълго, но се надяваме, че няма да е объркващо. В зависимост от избраната валута на картата могат да се извършат до две превалутирания. Важно е да отбележим, че Fibank в това отношение провежда клиентски ориентирана политика, като не прилага собствени валутни курсове – в единия случай, ако се налага, се ползват курсовете на VISA/MasterCard, а във втория, пак ако се налага – фиксингът на БНБ. Първото превалутиране се прави от Visa и MasterCard, които управляват плащанията с карти. Те прилагат курса в случаите, когато валутата на плащане е различна от основната валута, която съответно Visa и MasterCard използват. В конкретния случай плащанията с картите Visa, издавани от Fibank, се преизчисляват в евро от Visa, а тези с MasterCard - в щатски долари от MasterCard. Така ако плащате със своята Visa във Великобритания, Visa ще преизчислят задължението Ви от британски лири в евро. Курсът на превалутирането се определя в деня, в който плащането се обработи от Visa (сетълмент). Във всички случаи курсът е на база тенденциите на валутните пазари, отклоненията са минимални и много често се неутрализират при един относително по-дълъг период. По-съществена разлика в курса може да има и заради рязка промяна в курса на валутните пазари. Последващо превалутиране има единствено когато сметката на кредитната Ви карта е във валута, различна от тази, използвана от Visa (евро) и MasterCard (американски долари). Ако се придържаме към примера по-горе, това ще е в случай че сметката Ви е открита в български лева например. Но това превалутиране е по фиксинга на БНБ. Поздрави!

 7. Курсът обикновено не е неразумен, просто в дадени случаи не е толкова изгоден, колкото ако човек обмени валута в обменно бюро, например.

 8. Разчитам на картата, но никога не пропускам и да имам пари в брой - националната валута на страната и евро. Може да потрябват за всичко. Наличието на кредитна карта показва и че на вас може да се има довере (банката вече ви е гласувала доверие, защо не и търговецът).
  @Тодор. Моята проверка от последните пътувания, е че курса на банката е в рамките на стотинка по-различна от курса, на който съм си купила валутата от чейндж бюро.... Това за сумите на моите покупки е пренебрежимо малко, така че не ме бърка особено.

 9. Плащала съм и хотели, и самолети, и множесто покупки в евро, лири и долари със своята Visa Clasic (в лева). Трябва да призная, че никога не съм имала проблеми с курса - винаги е бил напълно разумен.

 10. На мен ми се е случвало да ми искат такси за плащане с карта, както в България, така и в чужбина. Единственния резултат, който постигат такива търговци, е че ме губят като клиент не просто за текущата покупка, а и изобщо. Плащането с карта несъмнено е много удобно, единственият проблем, който аз намирам, е неизгодният валутен курс при превалутиране. При плащане на големи суми, например сметки в хотели, е възможно да платите с карта 50 и повече лева отгоре, отколкото ако обмените валута в обменно бюро и платите в брой. Аз лично не съм съгласен да плащам по-големи сметки, за да ми е по-удобно. Предпочитам да си нося пари в брой в някои определени случаи.

Коментирай