Има едно място в сърцето на забързаната ни столица, което ни пренася на съвсем различно време и стил. Попаднахме на бар „65 светулки” в края на май, когато търсехме място за рождения ден на Блога ни. Можем да кажем, че от първата ни среща ни грабна – веднага разбрахме, че е точното място за динамични, пишещи и най-вече творчески личности.
Интериорът, напитките и храната са много интересно съчетание от стил и вкус. Тук можете да намерите уникални коктейли и много интересна, и най-вече вкусна храна. Мястото е перфектно както за питие или хапване след работа, така и за частни или корпоративни партита. Под сянката на жасмин и дървесни ружи се разкрива прекрасната цветна градина, която неизбежно ще Ви очарова.
„65 светулки” ни представят Галя Петкова и Зара Цонева – двете заедно създават и развиват мястото:
- Как се роди идеята за създаването на бар „65 светулки”?
- Галя Петкова: Всъщност много дълго време преследвахме мястото. Ние го бяхме харесали много преди да го наемем. Цялата организация по наемането отне 9 месеца. Собственикът е имал лош опит с предишни наематели и не беше склонен да го даде под наем отново за заведение. Тогава аз започнах да му звъня 2 пъти в месеца и да настоявам, докато накрая той каза „Да”. Това, което наклони везната в наша полза, беше другото ни заведение – „Колибри”, което се намира съвсем наблизо – на „Цар Борис”. Там той видя каква е нашата целева група клиенти и разбра, че искаме да направим нещо хубаво.
- С какво Ви мястото впечатли?
- Зара Цонева: Най-много ни грабна великолепната градина. Също и локацията - ние реално сме на гърба на Ботев. Често минавахме от тук, за да стигнем до „Колибри” и винаги гледахме към този двор. Аз поне никъде в центъра на София не съм виждала такава градина. Вечер имаме щурци, атмосферата е невероятна.
От къде идва името „65 светулки”?
- Г.: „65” е от номера – намираме се на „Солунска” 65. Една приятелка измисли „светулките”.
- З.: А пък ние обичаме да казваме, че първият път, когато дойдохме, преброихме на това място точно 65 светулки. Това е една бъдеща градска легенда, може би.
- Как се роди идеята за интересния интериор?
- Г.: В началото концепцията за визията на мястото ни беше съвсем различно. Истината е, че видяхме този фото тапет, който в последствие залепихме на стената зад бара, влюбихме се в него . На него е изобразен истински немски вагон от 70-те години. Цялата концепция на заведението всъщност се роди именно от него – дизайн, мебели, цветове и т.н. Дори един клиент беше видял снимка на заведението в едно списание и дойде специално, за да разгледа тапета.
- З.: Почти съборихме старото място, беше ужасна дупка. Вдигнахме доста тавана, след това започнахме малко по-малко. Първата година отворихме без навеса, като тогава хванахме дъждовното лято на 2014 г. Градушката съсипа градината, включително и жасмина.
След което чакахме 9 месеца разрешително, за да построим навеса.
- Каква е историята на интересни маси – като сандъци от стар пиратски кораб?
- З.: Пътувахме с колата по „Цар Самуил” и в един момент видяхме до кофата за боклук 2 сандъка. Едновременно, без въобще да си кажем нищо, се спогледахме, спряхме, натоварихме ги в колата и не знаехме какво да ги правим. После ги превърнахме в ниски столчета. Първата зима – след като направихме навеса и го затворихме, вкарахме вътре високите мебели. И всъщност се получи много по-добре. И тогава вдигнахме всичко –от ниските мебели направихме високи. И тези мебели ги направихме аз, Зара и Иван – който е брат на Зара и работи при нас. Всичко е по наш проект.
Стилът на заведението е „vintage industrial”. Имаме много интересни не само мебели, но и лампи, украси, събираме разни макети на стари превозни средства, имаме ютия, пишеща машина, старинен часовник и др. такива неща.
Разкажете ни за менюто?
Г.: Идеята беше в началото да подкрепя напитките. Стартирахме с аперетиво концепция – с много богато разнообразие. 2 лета бяхме с тази концепция, но изхвърляхме много храна ежедневно. От зимата на 2015 г. направихме меню с храна – разкошни салати с най-добрите зеленчуци, сандвичи, разядки. Аз съм кулинарят в бизнеса– това ми е един вид медитация. А пък Зара е повече по напитките. Една сутрин се събудих с две рецепти в главата, по пътя насам напазарувах, после сготвих и от следващия ден вече ги имахме в менюто. Вече много хора идват да се хранят при нас. Дори от близките офиси си поръчват сандвичи.
А напитките?
Г.: Смея да твърдя, че правим едни от най-добрите коктейли в града. Имаме си една тайна съставка, която обаче е тайна и няма да Ви я издам. Най-вече слагаме точното количество от съставките – всичко се прави с точна мярка.
Мохитото ни е изключително – традиционно, малиново или ягодово. Сега въведохме един нов коктейл, който със сигурност ще се превърне в хит. Казва се „The Med” и се прави с ликьор с аромат и вкус на бор, краставица и босилек. В момента е един от най-продаваните ни коктейли. Хората се влюбват в него. Имаме и един много слабо алкохолен коктейл със зърна нар – отново само при нас го има.
Някои от коктейлите са си наши хрумвания, има и такива по рецепти. Например „Хюго” го вкарахме доста преди да дойде в България. Месец и половина след това той стана популярен. Общо взето избързваме с някакви неща. Ето, например ние сервираме твърдия алкохол в буркани от откриването на заведението, а и в Колибри също. А сега вече подобен вид сервиране е масово.
- Разкажете ни за екипа, с който работите?
- Г.: Работим с разкошни хора. Всички сме едно голямо семейство. Отношенията ни не са като шеф-подчинен, а като в едно семейство. Много отдадени са, лоялни. Всички сме общо 10 човека, заедно с нас двете.
- Коя беше най-голямата трудност? Да се преборите за мястото, финансовата страна, разрешителните или др.?
- Г.: Не бихме нарекли нищо трудно. Когато имаш търпение и знаеш какво правиш и какви цели си поставил, не можеш да кажеш, че има трудни неща. Те просто са част от процеса.
- З. Ние и за 1 секунда не сме се съмнявали, че това място ще стане успешно.
„65 светулки” работи успешно още от първия ден – от откриването. На 1 юли 2014 г.го открихме само с приятели. А на 2 направихме откриване за гости, където поканихме клиенти от Facebook страницата ни. В момента вече имаме близо 6000 истински последователи в социалната мрежа. Първата година абсолютно никъде не бяхме рекламирали, хората разбираха за нас само от уста на уста.
Голяма трудност всъщност е, че в България градините трябва да затварят до 22:00 часа. А лятото особено, е твърде рано. В Италия, Германия, Холандия работят много по-докъсно.
- Най-важното, за да е успешен бизнеса?
- Г.: Ние непрестанно реинвестираме. Всяка година надграждаме, правим ремонт и добавяме нови и нови неща.
Аз се занимавам със заведения от 22 години. Минала съм през миене на чинии, готвене – топла, студена кухня, барман сервитьор, управител – през всяко 1 стъпало. Инвестирах 22 години от живота си, за да мога сега да се радвам на успешно заведение.
- От кога сте клиенти на Банката
– Повече от 8 години вече – и личните, и фирмените сметки са ни в Първа инвестиционна банка.
- Какви са предимствата, заради които избрахте Fibank за обслужваща банка?
- Г.: Комбинацията от: бързо и лесно обслужване, усмихнати и услужливи служители, добра локация на офисите.
„Колибри”
Съществува вече 5 години. То е с изцяло морско настроение – пренася морския дъх в центъра на София. Много подходящо за питие след работа.
Коментари