В края на май т.г. в гр. Плевен бе поставенa първата огромна метална инсталация, наподобяваща формата на шише, в която се събират PET бутилки за рециклиране. Екоинициативата е по идея на местната структура на Лайънс клъб – Плевен Огледало, Лайънс клуб Дунавски братя и детския Лео клуб Олимпиец, и е под наслов: „Да опазим нашия град чист и приветлив“. Реализира се с подкрепата на община Плевен.

 

Първа инвестиционна банка – клон Плевен, също подкрепи инициативата, като започна да събира PET бутилки в специално обособен контейнер в своя офис в града и всеки ден служител на банката има грижата да отнася събраните PET бутилки в металната конструкция за рециклиране. По този начин Fibank цели да стимулира и служителите, и клиентите си да участват активно в разделното събиране на отпадъци, подкрепяйки не само местната инициатива, но и глобалните принципи за устойчиво развитие и социална отговорност (ESG).

Идеята на кампанията „Да опазим нашия град чист и приветлив“ се заражда с изцяло образователна цел, за да даде пример на децата как да събират разделно, но прераства в нещо по-голямо. С транспортирането и рециклирането на бутилки доброволно се заема местната фирма за рециклиране „Глобъл Ресайклинг“ ООД -  собственик на единствената в България и третата в Източна Европа Инсталация с ноу-хау технология за рециклиране на отпадъци от PET опаковки. Събраните пари от рециклирането ще бъдат предадени в Лайънс клуб - Плевен Огледало като дарение и заедно с други дарителски средства ще бъдат закупени дървета. Към момента все още текат преговори за терен с Община Плевен  къде в града да бъдат засадени, за да се създаде нова зелена широколистна градска среда.

 

Лайънс клуб Интернешънъл е най-голямата международна неправителствена организация в света с над 1,4 млн. членове в над 47 000 Лайънс клубове в над 200 страни по света. Дейността ѝ се състои глобално лидерство в хуманитарните и благотворителни дейности, борба със слепотата, гладът и диабета, опазване на околната среда и младежта, основаването на бизнеси, социална мрежа и стабилността на обществото. На територията на България клубовете са над 130. Като неправителствена организация Лайънс клуб - Плевен Огледало се обединява около опазването на околната среда, здравето и благото на обществото в областта.

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай