Първа инвестиционна банка предлага пълен набор от факторинг услуги, съобразени със специфичните потребности на клиентите: факторинг с право на регрес; факторинг със застраховка; факторинг с гарантирано плащане.

Що е то факторинг?

Факторингът е финансов инструмент, с който компаниите могат бързо да управляват краткосрочни вземания. По своята същност той е сделка по прехвърляне на вземания по търговски фактури, произтичащи от доставки на стоки или предоставяне на услуги при условията на отложено плащане както на вътрешния, така и на международния пазар. Основните участници във факторинга са: факторинг компания (фактор) и фирма (доставчик). Факторът изкупува търговските вземания от доставчика, като му осигурява оборотно финансиране срещу заплащане на определено възнаграждение.

Кога факторингът е най-ефективното финансово решение?

Факторинговата услуга е най-удачният избор за фирми, които търсят начин да предлагат  по- гъвкави условия пред останалите конкуренти, като разплащат по- бързо доставките си и договарят  по- дълго отложено плащане с клиентите си.

Факторингът най-често намира приложение при фирми, които:

  • се нуждаят от оборотни средства, а нямат обезпечение;
  • навлизат на нови пазари и не познават бъдещите си партньори;
  • искат да се освободят от ангажимента по събиране на вземания и същевременно да дисциплинират партньорите си;
  • не са сигурни в платежоспособността на техните клиенти, съобразно динамиката на икономическите времена.

От кои сектори са фирмите, които най-често използват факторинг услугите на Fibank?

Най-честите потребители на факторинг услугите са търговци и производители от: хранително- вкусовата промишленост, автомобилната промишленост, мебелното производство, химическата промишленост, машиностроенето, транспорт и логистика и др.

Fibank факторинг

Факторингът, предлаган от Fibank, представлява пакет от една или повече от следните финансови услуги, които банката предоставя на своите клиенти:

  • Оборотно финансиране на доставчика на база прехвърлените търговски вземания с отложено плащане ;
  • Администриране и събиране на прехвърлените вземания по търговски фактури;
  • Поемане на кредитния риск при неплащане и неплатежоспособност на купувача.

Още предимства на факторинга, предлаган от Fibank

Използвайки факторинг услугите на Fibank, фирмите получават редица предимства, сред които:

  • Увеличено финансиране - финансирането расте паралелно с увеличаване на продажбите;
  • Инвестиции и развитие - източник на оборотен капитал за финансиране на фирменото развитие. Средствата се предоставят по Вашата разплащателна сметка и могат да бъдат използвани за всякакви оборотни нужди;
  • Сигурност - събирането на търговските вземания се извършва от Първа инвестиционна банка АД. Минимизиране на загубата от лоши вземания.
  • Бързина - по-бърз процес на одобрение и по-голяма гъвкавост от класическото оборотно финансиране
  • Ефективност - подобряване на управлението на търговските вземания;
  • Проучване на местни и чуждестранни купувачи от финансови специалисти в областта на анализа и оценката на компаниите.

 

Допълнителна информация за видовете и процедурата за факторинг ще откриете на сайта на ПИБ. Можете да се свържете с експертите от направление „Факторинг и лизинг“ на имейл: factoring@fibank.bg или тел.: 02/ 817 11 00

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай