Дотолкова сме свикнали с баркодовете, онези ленти с тънки и дебели линии, по опаковките на продуктите в магазина, че все по-рядко ни правят впечатление. Благодарение на тях обаче маркирането на покупките ни на касата е далеч по-бързо.

Горното квадратче е разновидност на баркодовете и се нарича QR код. Неговото предимство е, че може да съдържа много повече и по-полезна информация, а да го разчете може всеки със смартфон с камера и инсталирано подходящо приложение.

По света, а и в България все повече стават мобилните устройства с по-богати възможности – с тях можем да си проверяваме пощата навсякъде, да влизаме в интернет. През мобилния си телефон вече можете да ползвате и нашия Виртуален банков клон. Така и QR кодовете набират все по-голяма популярност по света, особено през последните месеци. Добавени към една малка брошура или плакат, те ни позволяват лесно да потърсим повече информация. Сканираме кода с телефона си, а той може да ни отведе или на страница с подробно описание на продукта и услугата, или да ни изпише кратко съобщение с неговите преимущества. Възможно е да съдържа и данни за контакт, като ни улесни в директната връзка с компанията – по имейл или телефонен разговор например. Потенциалът пред QR кодовете е голям и компаниите по света им намират все по-интересни приложения.

За да можете да сканирате QR кодове, е достатъчно да инсталирате приложение, което може да ги разчете. Това е списък с няколко, които можете да използвате в зависимост от операционната система на своя смартфон. Опитахме се да покрием повечето възможности, но ще се радваме и на вашия коментар.

iPhone – BeeTagg , i-nigma, QR Reader

BlackBerry – BeeTagg

Android – QR droid, Barcode Scanner

Windows Mobile – BeeTagg, Windows Tag

Symbian – BeeTagg, Kaywa

Когато стартирате приложението, то ще разчете QR кода през камерата на телефона. Така ако сканирате QR кода по-горе, ще попаднете на статията в Wikipedia, в която можете да се запознаете с технологията и нейните възможности. QR кодовете на нашите нови брошури пък ще ви отведат до нашата корпоративна страница с повече информация за продуктите и услугите.

QR кодовете вече се използват и в България и се надяваме, че съвсем скоро ще усетим тяхната полза, а ще станем свидетели и на все по-интерактивно тяхно приложение.

Вие сканирали ли сте досега QR кодове?

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Благодарим за предложението! Следим новостите и ще се възползваме при нужда.

 2. Страхотно,

  ако имате някакви въпроси за QR кодовете сам насреща.

 3. Здравейте, г-н Недев, QR кодовете несъмнено са много по-удобни и полезни, когато водят до мобилен сайт. Заложили сме го в плана си за развитие и със сигурност ще го разработим като идея. Поздрави и благодарим за коментара! Оценяваме го :-)

 4. Здравейте,

  днес видях ваша брошура за телефонно банкиране и сканирах QR кода, но имам една забележка - QR кодовете трябва да водят към мобилни страници оптимизирани за малки екрани на телефони а вашата http://www.fibank.bg/bg/page/2531/?utm_source=lflt&utm_medium=qr&utm_campaign=telbank е десктоп страница.

  Може да оправите това и ще видите, че задоволството у хората сканиращи кода ви ще нарастне.

  George Dimoff ви е насочил към много добър генератор който може да ви спести неудобства като това.

 5. Здравейте, г-жо Минчева, Опитайте приложението Bee Tagg QR Reader. Има версия и за Bada. Не сме го тествали, но предполагаме, че ще работи без проблеми :-)

 6. А има ли вече приложение за ОС BADA и ако има, къде мога да го намеря?
  Благодаря предварително

 7. Ето как се използва в регистъра за безследно изчезнали Lipsva.com:
  http://lipsva.com/blog/2011/qr-kodove/

 8. Ето няколко интересни употреби:
  http://blogof.francescomugnai.com/2011/05/11-creative-and-unique-uses-of-qr-codes/

 9. Аз нямам проблеми със сканирането с Barcode Scanner под Андроид - води до Wiki с инфо за QR кодовете :) Иначе браво за инициативата.

  Една идея - може на гърба на визитките Ви да има по един QR код с информацията от визитката, така по-бързо и лесно човек би вкарал контакта в телефон си.

 10. Здравейте! @George Dimoff: Благодарим за идеята. Имаме нещо подобно предвид, което ще ни помогне да персонализираме подхода на по-късен етап. @Живко: Интересно попадение! Благодарим, че ни насочихте :-)

Коментирай