Дотолкова сме свикнали с баркодовете, онези ленти с тънки и дебели линии, по опаковките на продуктите в магазина, че все по-рядко ни правят впечатление. Благодарение на тях обаче маркирането на покупките ни на касата е далеч по-бързо.

Горното квадратче е разновидност на баркодовете и се нарича QR код. Неговото предимство е, че може да съдържа много повече и по-полезна информация, а да го разчете може всеки със смартфон с камера и инсталирано подходящо приложение.

По света, а и в България все повече стават мобилните устройства с по-богати възможности – с тях можем да си проверяваме пощата навсякъде, да влизаме в интернет. През мобилния си телефон вече можете да ползвате и нашия Виртуален банков клон. Така и QR кодовете набират все по-голяма популярност по света, особено през последните месеци. Добавени към една малка брошура или плакат, те ни позволяват лесно да потърсим повече информация. Сканираме кода с телефона си, а той може да ни отведе или на страница с подробно описание на продукта и услугата, или да ни изпише кратко съобщение с неговите преимущества. Възможно е да съдържа и данни за контакт, като ни улесни в директната връзка с компанията – по имейл или телефонен разговор например. Потенциалът пред QR кодовете е голям и компаниите по света им намират все по-интересни приложения.

За да можете да сканирате QR кодове, е достатъчно да инсталирате приложение, което може да ги разчете. Това е списък с няколко, които можете да използвате в зависимост от операционната система на своя смартфон. Опитахме се да покрием повечето възможности, но ще се радваме и на вашия коментар.

iPhone – BeeTagg , i-nigma, QR Reader

BlackBerry – BeeTagg

Android – QR droid, Barcode Scanner

Windows Mobile – BeeTagg, Windows Tag

Symbian – BeeTagg, Kaywa

Когато стартирате приложението, то ще разчете QR кода през камерата на телефона. Така ако сканирате QR кода по-горе, ще попаднете на статията в Wikipedia, в която можете да се запознаете с технологията и нейните възможности. QR кодовете на нашите нови брошури пък ще ви отведат до нашата корпоративна страница с повече информация за продуктите и услугите.

QR кодовете вече се използват и в България и се надяваме, че съвсем скоро ще усетим тяхната полза, а ще станем свидетели и на все по-интерактивно тяхно приложение.

Вие сканирали ли сте досега QR кодове?

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Много ми харесва, че винаги се стараете да въвеждате новите технологии.

    Искам да добавя, че има и плъг-ин за Firefox, който разчита такива кодове. Също много полезен.

  2. Поздравления за чудесната идея !

    Ако изкате да сте още една крачка напред, помислете и за следене на статистика, кой сканира вашите QR кодове !

    Препоръчвам ви безплатната услуга на YouScan.me (http://www.youscan.me)

  3. Браво, че ги въвеждате. Определено са полезни.

  4. Можете ли да ни кажете какво съобщение Ви показва? Имате ли инсталирано друго приложение, с което можете да опитате?

  5. Хмм, странно, това не се разпознава от barcode scanner за Андроид ...

Коментирай